Estats Units

Washington apunta el govern egipci com a instigador de la violència

La Casa Blanca ha reiterat la seva "ferma condemna" als actes de violència als carrers del Caire i ha indicat que si el govern ha instigat alguna violència, "ha d'aturar-ho immediatament". El portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs, ha reiterat que "ha arribat el moment d'una transició" que inclogui "les veus de l'oposició" de cara a unes eleccions "lliures i imparcials". Prèviament, en un comunicat, Gibbs havia indicat que els EUA estan "profundament preocupats" pels atacs contra els mitjans i els manifestants pacífics. A més, un comandament de l'exèrcit dels Estats Units ha amenaçat amb una intervenció militar si es tanca el canal de Suez, via fonamental de trànsit del petroli entre el Pròxim Orient i Europa i els Estats Units.

Actualitzat
En un missatge distribuït a través de la xarxa de microblogs Twitter, el portaveu de la Secretaria d'Estat també s'ha referit a informacions de corresponsals de diferents mitjans internacionals que havien estat amenaçats, agredits o breument detinguts. També ha al·ludit al fet que la cadena de televisió qatariana Al-Jazeera ha tingut problemes i interrupcions en les transmissions. 

A banda dels Estats Units, les reaccions internacionals s'han succeït en cadena. Al Regne Unit, s'han reunit el primer ministre, David Cameron, i el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que ha qualificat d'"inacceptables" els atacs als manifestants. Ban Ki-moon ha coincidit amb els Estats Units a demanar contenció a les dues parts i ha ofert ajuda per fer una transició ordenada i tranquil·la. Cameron també ha apel·lat a accelerar el procés de transició.

Des de Rússia, el ministre d'Afers Exteriors també ha fet una crida a les dues parts a arribar a un acord i ha recordat que no serà útil imposar terminis o ultimàtums des de l'exterior, potser fent una apel·lació a la crida dels Estats Units per accelerar el procés de transició.

Sense demanar explícitament la dimissió de Hosni Mubarak, l'alta representant per a la política exterior de la UE, Catherine Ashton, ha insistit que el president d'Egipte, al poder des del 1981, ha d'"escoltar ja" el poble. "Hem estat molt clars: Mubarak ha de respondre a la voluntat del seu poble i ha d'estudiar amb molta cura què ha de fer", ha afirmat Ashton en unes declaracions conjuntes amb el nou ministre tunisià d'Exteriors, Ahmed Abderraouf Ouna.

D'altra banda, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, també ha mantingut una certa prudència i ha cridat el diàleg entre les forces polítiques per garantir un pas pacífic cap a la democràcia pluralista.

El govern egipci rebutja les demandes internacionals d'una transició política ràpida

El Ministeri d'Afers Estrangers d'Egipte ha qualificat de lamentable que altres països comentin la situació d'Egipte i els ha demanat que s'ocupin dels seus assumptes, perquè és Egipte qui ha de definir el seu futur.

Per la seva part, les sessions al Parlament egipci s'han suspès fins que es revisin els resultats de les eleccions del desembre, en què l'oposició va denunciar frau electoral. Ha estat per ordre de Hosni Mubarak, que ahir va assegurar que no té intenció d'abandonar el poder fins a les pròximes eleccions presidencials, a les quals no es presentarà.
Anar al contingut