El Caire

El president egipci, Hosni Mubarak, anuncia que no es presentarà a les eleccions del setembre

El president egipci, Hosni Mubarak, ha comparegut davant la nació aquest dimarts per anunciar que marxarà, però serà al setembre, quan expira el seu mandat i estan previstes les eleccions presidencials. Mubarak no vol que sigui dit que l'han fet fora i deixarà el poder segons el seu propi calendari. L'anunci s'ha produït el mateix dia que més d'un milió de persones han sortit als carrers de les principals ciutats d'Egipte per exigir la renúncia de Mubarak. L'anunci de Mubarak no ha buidat la plaça Tahrir, on milers de persones segueixen demanant-li que marxi. El-Baradei diu que el discurs de Mubarak és un "engany" per mantenir-se al poder.

Actualitzat
Hosni Mubarak ha reconegut que els últims dies han estat "durs i molt dolorosos". "El que més mal em fa és la por de molts egipcis i el seu neguit sobre què passarà demà amb ells, amb els seus fills i el futur del país". Els esdeveniments dels últims dies "dicten una nova realitat a Egipte. Ara s'ha de formar un nou govern amb unes prioritats noves que responguin a les demandes del nostre poble".

Per això, el president egipci ha assegurat que la seva màxima prioritat serà la de garantir la pau a Egipte. Per això, invertirà els mesos que li queden al capdavant de l'executiu a assolir una transició política pacífica. En aquest sentit, Mubarak ha fet una crida al Parlament egipci perquè esmeni la Constitució i aprovi, entre altres reformes legislatives, la limitació del mandat del president del govern.

El president egipci ha acusat alguns partits de l'oposició de no voler seure a negociar les reformes que Egipte necessita. "No tenen consideració en el moment crític que vivim". "Tenint en compte la seva negativa al diàleg, adreço les meves paraules directament al poble. Mai no he demanat ser president. Tots sabeu les difícils condicions en què vaig esdevenir president i sabeu tot el que he donat".

La meva primera responsabilitat és recuperar l'estabilitat de la nostra pàtria, assegurar una transició pacífica a Egipte i garantir que la responsabilitat del país anirà a qui esculli el poble egipci en unes eleccions.

Ràbia i frustració

Les paraules del president egipci han tingut lloc el mateix dia que centenars de milers de ciutadans han sortit als carrers de les principals ciutats del país per demanar la seva dimissió i la constitució d'un govern democràtic. Els manifestants que es trobaven a la plaça Tahrir, al centre del Caire, han seguit el discurs de Mubarak a través d'una pantalla gegant. Quan ha acabat, s'ha sentit una esbroncada generalitzada i peticions al governant perquè deixés el poder, entre crits de ràbia i frustració. Milers de persones hi han passat la nit i estan disposades a no marxar fons que Mubarak no abandoni el poder.

De fet, l'oposició ja ha convocat una altra manifestació per divendres que ve que es dirigirà cap el palau presidencial. El líder opositor, Mohamed El-Baradei ha assegurat que el discurs televisat de Mubarak és "un engany" per mantenir-se al poder.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut