Catalunya

1911: Memòria marinera

Heu participat en les activitats per commemorar el centenari del tràgic temporal que afectà amb especial violència les costes del Maresme, Tarragona i el País Valencià, l'any 1911? Què en sabeu d'aquest any, conegut com a "l'any de les desgràcies" o pel temporal de la Candelera?

Actualitzat
El 31 de gener del 1911 un temporal inesperat va acabar amb la vida de més de 80 pescadors del litoral català. Les confraries de Barcelona, Cambrils i Badalona van ser les més afectades d'aquesta pàgina dramàtica de la història del segle XX, que ara recordem. Per recuperar aquesta tràgica part de la memòria marinera de Catalunya, podeu enllaçar amb la notícia del 3cat24 i també visitar els enllaços següents:

El mar és el camí és un espai a la xarxa dedicat a la cultura marítima que explica aquesta i altres històries i llegendes de la mar. "Històries que ens diuen que la mar et dóna i la mar et pren, que és generosa i gasiva, i que té dues germanes: la vida i la mort".

Nusos de xarxa és el blog de l'Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya. Hi trobareu els diversos "actes commemoratius per recordar les víctimes de la tempesta de 1911 i explicar les conseqüències que va tenir. Fruit de la iniciativa d'institucions, entitats i persones vinculades al món marítim", i tal com s'explica en aquest espai, totes aquestes activitats s'acullen a la marca comuna 1911. Centenari del temporal.

La revista Cambrils, diari digital també es fa ressò de la dramàtica història: "L'1 de febrer d'aquell any van sortir a la mar, com tots els dies, centenars de pescadors arreu de la costa mediterrània per treballar. Gairebé un centenar no van tornar a casa, ja que van perdre la vida durant un terrible temporal marítim que va agafar desprevinguts mariners i pescadors des del Maresme fins a València"

El temps a Palamós fa una "mirada palamosina al temps, als fenòmens meteorològics i a la natura" i recorda el també anomenat "temporal de la Candelera".

També l'Ajuntament de Cambrils o mitjans digitals com el Tot Badalona recuperen la memoria del litoral català i ens expliquen, per exemple, que "la premsa es va fer ressò del sinistre durant un parell de mesos" i que "ja des de l'endemà del temporal es va posar en marxa una campanya per recaptar diners per a les famílies dels afectats".


Volem que ens ajudis a recordar i commemorar aquesta part de la nostra història. És per això que ens agradaria comptar amb tu, en cas que la teva trajectòria personal o professional estigui vinculada, d'alguna manera, amb la vida marinera o, en concret, amb aquest temporal centenari. Tens parents o coneguts que t'han parlat del temporal del 1911? Has participat d'alguna manera amb aquesta commemoració? T'agradaria compartir-ho amb nosaltres? 

Deixa'ns un comentari i ajuda'ns a recordar!


*** Si tens fotos o documents que donin testimoni d'aquell temporal i ens els vols enviar, ho pots fer des d'aquí.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut