Barcelona

El Clínic desenvolupa una vacuna contra la sida que redueix tres vegades la càrrega viral

L'Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit fer una altra passa en la lluita contra la sida. Ha desenvolupat una vacuna terapèutica que obté uns resultats molt similars als dels tractaments antiretrovirals moderns. La vacuna, que redueix tres vegades la càrrega viral en la majoria de pacients infectats, no aconsegueix, però, que el virus sigui indetectable. Tot i això, es tracta dels millors resultats d'una vacuna terapèutica per als portadors del virus de la sida. Els investigadors auguren la comercialització de la vacuna en uns tres anys.

Actualitzat
El cap del servei de malalties infeccioses i sida i codirector de l'HIVACAT, el programa català per desenvolupar vacunes contra el VIH, Josep Maria Gatell, ha presentat, juntament amb Felipe García, primer firmant de l'estudi, la nova vacuna, que s'ha provat en 24 pacients que tenen el virus de la sida però que no reben antiretrovirals i que podria estar enllestida en dos o tres anys.

Els resultats de l'estudi, que els mateixos investigadors han qualificat d'esperançadors, tot i que no definitius, conclouen que la vacuna rebaixa tres vegades la càrrega viral dels pacients, i a més estimula les defenses. Però, tot i que la majoria de pacients van veure reduïda la càrrega viral, no en tots es va mantenir al cap d'un any.

El descobriment, publicat a la revista "Journal of Infectious Diseases", es basa en tècniques de teràpia cel·lular dendrítiques dels mateixos pacients. A finals d'any es publicaran els resultats d'una segona fase de l'estudi, que es basarà en aquest cas en pacients que sí que prenen medicaments antiretrovirals.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut