Barcelona

Cent anys del "temporal de les desgràcies" que va engolir una vuitantena de pescadors catalans

El 31 de gener del 1911 un temporal inesperat va acabar amb la vida de més de 80 pescadors del litoral català. Res feia pensar que el cel net d'aquell dia canviaria dràsticament i convertiria en una trampa mortal la sortida de les barques. Les confraries de Barcelona, Cambrils i Badalona van ser les més afectades d'aquesta pàgina dramàtica de la història del segle XX, que ara es recorda en diverses exposicions i xerrades.

Actualitzat
El temporal marítim va ser sobtat. El text "Historietes santpolenques", de Jaume Rodríguez Suriñach, descrivia la jornada prèvia a la tragèdia: "Eren les primeres hores del dimarts 31 de gener de 1911 dintre una nit de calma sangrenta, la mar plana com un plat, el cel tot estrellat sense un núvol, sense res, ni cap senyal que indiqués un canvi dintre aquella dolçaina. [...] Devien ser pels voltants de les 9 quan darrera la serra tot dret tramuntana es formava una nuvolada grossa i negre que s'anava estenent per tot el llevant amb una espessa murada d'aspecte amenaçador".

Era el començament de la tràgica jornada que va afectar especialment des de la costa del Maresme fins a València. El temporal va destrossar un munt de barques en molt poc temps. Les dades històriques no són gaire precises pel que fa a la mortalitat exacta i les xifres ballen entre els 80 i el centenar de víctimes mortals. El "temporal de les desgràcies", com es coneix aquest episodi negre de la memòria de Catalunya, va acabar amb la vida d'una trentena de pescadors a Barcelona, una vintena a Cambrils, una desena a Badalona i a Tarragona i una xifra un pèl inferior a poblacions costaneres com Vilassar de Mar, Caldes d'Estrac i l'Ametlla de Mar.

"El temporal de les desgràcies" del 1911 es considera l'episodi més dramàtic de la memòria marinera catalana de l'últim segle amb una causa natural. Amb motiu del seu centenari, diverses poblacions afectades per aquesta tempesta històrica han engegat accions per recordar-ho. La "Revista de Badalona", per exemple, en el seu últim número en parla. També s'ha inaugurat a Cambrils un cicle de conferències per explicar els esdeveniments que es van viure i que es mantindrà fins l'estiu. Altres poblacions costaneres catalanes i alguns blogs com el de Joan Sol han fet senzills homenatges de record a les víctimes d'aquell temporal.

Més enllaços a 1911: Memòria marinera

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut