Imatge de la "web mèdica acreditada".
Imatge de la "web mèdica acreditada".
Barcelona

El Col·legi de Metges crea un cercador per acreditar els webs on buscar informació rigorosa sobre malalties

Molta gent va a internet a buscar informació quan es posa malalt. És pràctic i ràpid però cal tenir en compte que moltes vegades la informació que s'hi troba no és fiable. Per això, el que és fonamental és triar bé quines pàgines es consulten. Davant d'aquest panorama, el Col·legi de Metges de Barcelona han creat un sistema per acreditar els webs que sí que són rigorosos. Cada any reben més de 200 sol·licituds que volen ser reconegudes i només la meitat dels webs passen la revisió.

Actualitzat
Una simple cerca a internet permet comprovar la falta de rigor científic d'algunes pàgines. Si es busca les paraules "càncer" i "cura", la primera pàgina que apareix n'és una on s'assegura que el càncer es cura menjant exclusivament aliments crus. També aconsella prendre el sol cada dia i fer-ho, sobretot, sense protecció. Respecte a dietes, per exemple, hi ha pàgines que prometen perdre cinc quilos en una setmana i sense esforç.

Davant d'aquest panorama, el Col·legi de Metges de Barcelona va posar en marxa un sistema d'acreditació de webs mèdics.
Cada any, reben més de 200 sol·licituds de webs que volen ser reconeguts, i aproximadament la meitat passen la revisió. El director del web mèdic acreditat, Miquel Àngel Mayer, ha explicat que només concedeixen el segell de qualitat a aquells webs que tenen el vistiplau sobre els continguts, els aspectes relacionats amb les persones responsables que hi ha a la pàgina web, del tipus d'informació que s'està donant i l'actualització

L'avantatge més clar per a l'usuari d'internet és que pot fer la recerca directament a les pàgines acreditades posant-hi "web mèdica acreditada" i, d'aquesta manera, els resultats que apareguin seran sempre de webs contrastats.

Els metges defensen l'ús d'internet perquè el pacient ampliï informació sobre el seu problema de salut, però alerten que no s'ha d'utilitzar mai per fer un diagnòstic. I és que, segons expliquen, el diagnòstic no és tan automàtic com un símptoma, sinó que també el defineixen molts altres elements, com els antecedents o l'entorn.

Tampoc és recomanable comprar medicaments per internet ja que el 50% que es venen a través d'internet són falsificacions. A més, a Espanya és il·legal vendre medicaments que requereixen recepta a través de la xarxa.
Anar al contingut