El Caire

La policia d'Egipte torna als carrers per evitar el pillatge

La policia ha tornat als carrers d'Egipte després de retirar-se'n divendres. El retorn policial l'han anunciat inicialment per dilluns, tot i que finalment s'ha avançat. Fonts de la forces de seguretat han afegit que el desplegament es fa amb la intenció d'evitar els actes de pillatge i saquejos. Els assalts s'havien incrementat tant que alguns grups de veïns s'han organitzat en patrulles per garantir la seguretat. La delinqüència, els problemes d'abastiment i les dificultats per comunicar-se posen a prova la força dels detractors de Mubarak, tot i que molts denuncien que el mateix règim hi és al darrere per desprestigiar-los. El règim ha ordenat la prohibició de les emissions de la televisió Al-Jazeera.

Actualitzat
Torna als carrers d'Egipte la policia que primer va carregar contra els manifestants i divendres es va retirar dels carrers deixant el control en mans de l'exèrcit. El motiu oficial és que els agents policials tornaran a desplegar-se per evitar actes de pillatge i saquejos com els que s'han produït en les últimes hores i que s'han estès per les principals ciutats com ara el Caire, Alexandria o Suez.

Els assalts, que no només han afectat edificis governamentals sinó també establiments comercials i habitatges, han fet que molts grups de veïns s'hagin decidit a organitzar-se en patrulles ciutadanes per preservar els seus béns. Van armats amb pals i ganivets i custodien les seves propietats. Alguns atribueixen el vandalisme als presoners fugits d'alguns centres penitenciaris del país però d'altres sospiten que darrere d'aquests assalts hi ha l'ombra del règim, que agents de la policia podrien estar entre els saquejadors per desprestigiar la revolta popular.

L'exèrcit mateix ha demanat a la població que col·labori per garantir la seguretat i, a més de les patrulles ciutadanes, s'ha fet una cadena humana al voltant del Museu del Caire per protegir-lo de possibles atacs. La nit de dijous a divendres, un grup de persones van entrar al recinte i van provocar destrosses en algunes de les peces, entre elles dues mòmies. Per evitar fets semblants, els militars prohibeixen l'accés a les piràmides, un dels principals reclams turístics d'Egipte. 

Toc de queda

Aquest diumenge, dia feiner, molts comerços i negocis no han obert, i els tancs tallen l'accés a les principals artèries de la capital, la qual cosa dificulta la mobilitat i l'abastiment. A les quatre de la tarda -les tres hora catalana- ha tornat a entrar en vigor el toc de queda a les tres ciutats en conflicte.

Coincidint amb l'hora del toc de queda, avions de combat de la Força Aèria han sobrevolat diverses vegades la plaça Tahrir del Caire, epicentre de les protestes. És el primer cop que ho fan des que va esclatar la revolta contra el règim de Hosni Mubarak. També hi ha helicòpters sobrevolant la zona, però no és el primer cop. Els manifestants no s'han sentit intimidats per la maniobra de l'exèrcit i han començat a corejar lemes contra Mubarak per encoratjar-se.

La televisió pública continua fent crides a la població perquè respecti la prohibició de sortir al carrer. És el tercer dia amb toc de queda i fins ara no ha servit perquè els manifestants tornin a casa.

Fugues a les presons

Milers de presos s'han escapat en les últimes hores de diferents presons d'Egipte. Segons la cadena de televisió saudita Al-Arabiya, que cita fonts de seguretat i testimonis, milers de presos han fugit de Wadi Natroun, una de les presons més grans d'Egipte, que es troba enmig del desert entre el Caire i Alexandria. La majoria dels fugats són reclusos islamistes i comunistes que feia anys que estaven empresonats.

Segons la televisió estatal egípcia, a la presó d'Abu Zabal, al nord del Caire, hi ha hagut un motí. Un testimoni ha explicat que diversos camions carregats d'homes armats han arribat al centre i han disparat contra els policies per alliberar els reclusos. La presó ha quedat destruïda. Hi ha una vintena de cadàvers al voltant de les runes.

Desenes de reclusos més han intentat saltar el mur de la presó de Tora, al sud del Caire, i escapar per una de les portes. Un centenar ho ha aconseguit.

Bloqueig informatiu

El govern de Mubarak manté bloquejat l'accés a internet des de fa dies. Les comunicacions via mòbil també van estar tallades durant hores amb la intenció d'aturar les mobilitzacions ciutadanes però finalment es van restablir.

Diumenge, el govern ha retirat els permisos i acreditacions a la cadena àrab Al-Jazeera per a Egipte i des del país. Les autoritats han tancat totes les oficines de la televisió per silenciar la revolta. Obtenir informació del que està passant és complicat. Només es pot fer per telèfon o per satèl·lit. L'enviat espacial de TV3, Albert Elfa, ho explica en el seu blog.

Les protestes, inspirades en la revolta de Tunísia, van començar dimarts liderades i organitzades pels joves a través, sobretot, de les xarxes socials, com Facebook. Des de llavors el govern ha ordenat detencions massives: més d'un miler d'egipcis estan detinguts, alguns acusats de sedició.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut