Barcelona

Maquinistes i Renfe arriben a un acord després d'una reunió maratoniana que posa fi a la vaga de zel

El conflicte laboral entre el col·lectiu de maquinistes i Renfe s'ha desencallat després d'una llarga negociació de més de 10 hores. Les incidències a la xarxa de Rodalies s'han acabat. Els treballadors es comprometen a respectar els horaris laborals pactats per l'empresa. La protesta pot haver afectat prop de 400.000 usuaris de Rodalies durant tres dies seguits amb retards de fins a una hora a totes les línies. Renfe demana disculpes per les molèsties ocasionades.

Actualitzat
"Es restableix el servei habitual de Rodalies de Catalunya." Així ho ha comunicat el director general de Viatgers de Renfe a escala estatal, Enrique Urkijo, a la sortida de la maratoniana negociació. L'empresa ferroviària i el sindicat majoritari del col·lectiu de maquinistes, Semaf, han arribat finalment a un acord per desencallar el conflicte laboral que ha causat la vaga de zel d'una quarantena de treballadors. Han calgut prop d'onze hores de negociacions, però "els maquinistes han acceptat les condicions imposades per l'empresa per implantar horaris", tal com diu el comunicat emès per Renfe.

L'acord, signat passades les nou del vespre d'aquest dimecres, es basa en tres punts: la planificació dels horaris anuals, les millores laborals i el compliment dels horaris proposats per l'empresa. És a dir, l'origen de la vaga. Una vaga que va començar dilluns passat al migdia, quan, coincidint amb el canvi de torn, diversos maquinistes no van assistir al seu lloc de treball. Des d'aleshores, els retards i les incidències a la xarxa de Rodalies de Barcelona s'han allargat durant tres dies seguits amb retards de fins a una hora, que han afectat els prop de 400.000 passatgers que habitualment utilitzen els serveis de Rodalies. És per això que Urkijo ha demanat disculpes als "ciutadans de Catalunya".

El representant de Renfe, però, també ha recordat que la normalitat de Rodalies es restablirà coincidint amb la vaga general convocada aquest dijous pels sindicats minoritaris. Una aturada que també podria generar incidències.

Tercer dia d'incidències

Al llarg d'aquest dimecres, i mentre les dues parts apropaven posicions en un despatx de l'estació de Sants, els usuaris han hagut de tornar a patir retards i cancel·lacions de combois per tercer dia consecutiu, situació que ha provocat la indignació dels 370.000 afectats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut