Barcelona

Villarejo dimiteix com a president del Comitè d'Ètica dels Mossos

L'exfiscal en cap de Catalunya Carlos Jiménez Villarejo ha presentat per carta al conseller d'Interior, Felip Puig, la seva renúncia com a president del Comitè d'Ètica de la Policia, en discrepància amb la decisió del departament de derogar el Codi d'Ètica. Juntament amb Villarejo, té previst dimitir també la secretària i vocal d'aquest organisme, la catedràtica de dret constitucional Merche García Aran. La renúncia de Villarejo s'ha produït poques hores abans que el Consell de la Policia de Catalunya debati sobre la idoneïtat de mantenir el Codi d'Ètica, que el mateix Puig ja va anunciar després de ser nomenat conseller que derogaria de forma imminent.

Actualitzat
L'anterior conseller d'Interior, Joan Saura, va signar el 17 de novembre, a onze dies de les eleccions, una resolució en la qual s'aprovava el Codi d'Ètica, impulsat pel Comitè d'Ètica presidit per Villarejo. Saura va aprovar el Codi Ètic malgrat el rebuig majoritari que aquesta mesura havia obtingut en una votació preceptiva però no vinculant del Consell de la Policia, integrat per 16 representants de la Conselleria d'Interior -entre ells comandaments policials-, i 16 dels sindicats.

En concret, en la votació del Consell, que es va celebrar de forma secreta el 26 d'abril, el Codi d'Ètica va obtenir 23 vots en contra, quatre a favor, dues abstencions, un vot en blanc i dues absències.

Després d'aquella votació, un dels cinc integrants del Comitè d'Ètica, la Comissaria dels Mossos Cristina Manresa, ja va presentar la dimissió en desacord amb el rebuig dels seus companys a la instauració del Codi d'Ètica. Els altres dos integrants del Comitè d'Ètica són la jurista Gemma Calvet, actualment de baixa mèdica, i l'intendent de la Guàrdia Urbana Josep Palouzie.

El Comitè d'Ètica de la Policia, un òrgan independent i de caràcter consultiu, va ser creat per Saura l'any 2007 amb l'objectiu d'elaborar el Codi Ètic i ajudar en la prevenció d'actituds i activitats contràries a l'ètica i al tracte correcte a les persones en l'àmbit policial.

Ja des del seu naixement, el Comitè d'Ètica va ser mal vist pels sindicats i alguns comandaments policials, que van apreciar que es tractava d'un element d'"instrusisme" en la seva labor policial. Des d'un primer moment, el Codi Ètic va ser rebutjat completament pels sindicats i per alguns comandaments dels Mossos, que van aconseguir infligir un cop dur a la mesura estrella de Joan Saura en rebutjar el reglament en la votació del Codi d'Ètica.

Amb l'arribada de CiU a la conselleria, Puig va deixar clar que derogaria el Codi d'Ètic, i diverses fonts consultades per EFE donen per fet que el Comitè d'Ètica podria córrer la mateixa sort que el Codi Ètic.
Anar al contingut