Imatge d'arxiu del papa Benet XVI saludant, al Vaticà (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu del papa Benet XVI saludant, al Vaticà (Foto: EFE)
Roma

El papa beneeix les xarxes socials però adverteix sobre els seus riscos

El papa Benet XVI ha fet aquest dilluns una benedicció a la creació de xarxes socials, amb motiu de la festivitat del patró dels comunicadors, i n'ha elogiat elogiant el seu potencial, però al mateix temps alerta que les amistats en línia no són un substitut per al contacte humà real.

Actualitzat
El pontífex de 83 anys d'edat, que no té el seu propi compte a Facebook, va exposar els seus punts de vista en un missatge amb un títol que podria cabre en un missatge de 140 caràcters a Twitter. "La veritat, la proclamació i autenticitat de la vida a l'era digital ".

Benet XVI ha dit que les possibilitats dels nous mitjans i les xarxes socials són una "gran oportunitat", però al mateix temps ha advertit que hi ha riscos de despersonalització, d'alienació i ha posat de relleu també els perills de la indulgència pròpia i de tenir més amics virtuals que reals.

"És important recordar sempre que el contacte virtual no pot ni ha de prendre el lloc al contacte humà directe amb les persones en tots els nivells de les nostres vides ", ha dit el pontíifex, en el missatge per al món de l'Església Catòlica en el dia de Sant Francesc de Sales.

El papa insta els usuaris de xarxes socials a preguntar-se qui és el seu veí en aquest món i a evitar el perill d'estar sempre disponibles en línia i ser menys presents amb els que hi ha més a la vora.

Els vasts horitzons dels nous mitjans "demana una greu reflexió sobre el significat de la comunicació en l'era digital edat ", ha escrit la màxima autoritat catòlica.

El Papa no ha esmentat cap lloc específic de les xarxes socials pel seu nom, però ha esquitxat el seu missatge amb els termes com "compartir", "amics" i "perfils", de manera que les referències a llocs com Facebook eren evidents. 

Ha volgut destacar l'aspecte positiu, ja que les xarxes socials poden cotnribuir "al diàleg, a l'intercanvi, a la solidaritat i a la creació de relacions positives ", però també ofereix una llista d'advertències.

"Introduir el ciberespai pot ser un signe d'una autèntica recerca per les trobades personals amb els altres, sempre que es presti atenció a evitar perills com tancar-se en una mena de existència paral.lela, o l'exposició excessiva al món virtual " ha destacat.

El Papa és conegut per escriure la majoria dels seus discursos a mà mentre que els seus ajudants són els encarregats de gestionar les seves incursions en el ciberespai. El 2009, quan es va obrir un nova pàgina web del Vaticà, www.pope2you.net, s'hi va incloure una aplicació associada a Facebook i a més hi ha aplicacions que permeten als fidels veure les intervencions papals en els seus iPhones o iPods.


Anar al contingut