Barcelona

Mútues privades de salut: pals a les rodes per a determinats perfils considerats de risc

Un de cada quatre catalans té una mútua privada de salut. Però no tothom que ho vol i s'ho pot permetre hi pot accedir, ja que determinats perfils són exclosos en ser considerats grups d'alt risc. És el cas dels diabètics, els malalts del cor o els que han patit un tumor, entre molts d'altres.

Actualitzat
A Espanya la sanitat pública és universal i gratuïta, i en aquest marc les mútues i asseguradores competeixen en el lliure mercat. Això els porta a excloure determinats perfils. Un exemple és el de les 400.000 persones amb diabetis que hi ha a Catalunya. Per norma general, no els vol cap asseguradora privada de salut. O bé els diuen que no directament o bé els desincentiven demanant-los una quota extraordinàriament alta.

Legalment, no hi ha discriminació perquè hi ha raons objectives darrere d'aquestes exclusions, ja que els costos d'aquests malalts podrien no fer rendible econòmicament l'empresa, però els malalts no ho veuen així. Consideren que s'ha de primar el servei al pacient i suggereixen que l'administració premiï les asseguradores que admetin perfils de risc.

Justament, el nou conseller de Salut, Boi Ruiz, ja ha anunciat que durant aquesta legislatura s'introduirien beneficis fiscals per a aquells que es paguin una mútua, una opció que defensa ja que les persones que tenen una mútua privada contribueixen a descongestionar la sanitat pública, perquè majoritàriament no la fan servir. La mesura, però no resoldria els problemes amb què es troben les persones que tenen problemes de salut.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut