Barcelona

Puig elogia el desallotjament del Palau del Cinema i obre una etapa de contundència contra els antisistema

El Departament d'Interior inaugura una etapa de contundència contra els antisistema. El conseller, Felip Puig, assegura que "s'ha acabat la impunitat d'aquells que es pensen que okupar propietats privades i alterar l'ordre públic forma part del paisatge de Barcelona i de Catalunya". Amb aquestes paraules Puig ha valorat el desallotjament de 418 activistes que volien okupar el Palau del Cinema per reivindicar més mesures socials i menys retallades laborals per la crisi. Aquesta és la primera gran actuació dels Mossos d'Esquadra contra activistes antisistema des que CiU va entrar al govern, i la Conselleria d'Interior vol que marqui el to de tota la legislatura.

Actualitzat
El conseller d'Interior, Felip Puig, elogia l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que van desallotjar l'edifici de l'antic Palau del Cinema, a la Via Laietana de Barcelona, okupat en protesta per la reforma de les pensions. Puig hi ha felicitat els 300 agents desplegats pel "bon treball" per restablir la normalitat.

El titular d'Interior assegura que aquesta intervenció ha de marcar l'estil del departament i promet que s'actuarà amb contundència contra "aquells que okupen propietats privades i alteren l'ordre públic".

El desallotjament del Palau del Cinema és la primera gran actuació policial contra activistes antisistema des que CiU va assumir la presidència de la Generalitat. La Conselleria d'Interior vol que el canvi d'estil sigui evident i per això va destinar 300 agents uniformats i de paisà i un helicòpter per tallar d'arrel l'okupació de l'edifici de la Via Laietana. Els fets van acabar amb 418 identificats, cap detingut i sense incidents greus, tot i que els col·lectius antisistema denuncien que hi ha tres persones ferides.

Activistes i Conselleria, dues versions diferents

Els organitzadors de l'okupació reivindicativa també denuncien que els Mossos d'Esquadra van desallotjar il·legalment l'edifici. La policia catalana va fer servir el recurs a la flagrància de l'okupació, que permet el desallotjament durant les 24 hores posteriors a l'okupació, però els activistes asseguren que hi havia gent a l'edifici des del 18 de gener. A més, acusen la policia de maltractar els activistes amb "tortura de baixa intensitat" i d'infiltra-se en l'acte per boicotejar-lo.

El conseller, en canvi, ha destacat que el desallotjament s'ha produït de manera "impecable", malgrat que hi ha sis agents ferits per contusions. Puig ha volgut puntualitzar que tot el procés es va fer correctament: es va localitzar el propietari de l'edifici, que va presentar la denúncia, i es va comunicar al jutjat de guàrdia. De fet, el titular d'Interior ha agraït el "compromís i bona col·laboració" amb els estaments judicials.

"Certa voluntat d'organització"

Puig ha destacat una de les dades que han fet públiques els Mossos d'Esquadra: el 15% dels identificats són estrangers. El conseller assegura que aquesta xifra és un "símptoma de certa voluntat d'organització i projecció".

L'okupació l'ha reivindicada l'anomenada Assemblea de Barcelona. Es tracta del mateix grup que va idear l'entrada a l'antiga seu del Banesto durant la vaga general del 29-S. La policia i el Departament d'Interior han volgut evitar escenes com les d'aquell cas, que va acabar amb enfrontaments i actes vandàlics.

Pel que fa als incidents durant la manifestació prèvia a l'okupació, convocada per la CGT contra les retallades socials, Puig ha alertat que estudiaran aquests actes de "vandalisme" per si poden perseguir penalment els autors.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut