Sant Joan Despí

Boi Ruiz defensa les assegurances privades per garantir la sostenibilitat del sistema

Les retallades pressupostàries a la Sanitat pública seran l'any que ve encara més importants que aquest 2011. Si aquest any el govern ha d'estalviar 850 milions d'euros de la despesa sanitària, el conseller Boi Ruiz no descarta que el 2012 la tisorada del pressupost hagi de superar els 1.000 milions. En declaracions a "Els matins" de TV3, el conseller de Salut ha insistit en la necessitat que els ciutadans contractin assegurances privades per descongestionar el sistema públic. Per incentivar-ho el govern vol recuperar les desgravacions fiscals per a qui en tingui. Boi Ruiz ha insistit que defensar les mútues privades no vol dir, però, defensar la privatització del sistema.

Actualitzat
Reorganitzar el sistema sanitari per racionalitzar i optimitzar recursos és el que vol portar a terme en aquesta legislatura Boi Ruiz. Una reorganització que passaria per potenciar l'atenció primària, fer-la més resolutiva i amb més equipaments per evitar, d'aquesta manera, l'allau a Urgències. El conseller de Salut ha defensat, en aquest sentit, la història clínica compartida per evitar duplicitats i la millor implementació de les noves tecnologies "per marejar menys el pacient i el professional, que moltes vegades també entra en aquesta disbauxa administrativa". D'aquesta manera, ha explicat, cal reconduir el malalt fins "on li podem resoldre millor el problema".

"No tots els hospitals ho han de fer tot
"

En qualsevol cas, pel conseller "més que retallades, hem de fer reenginyeria de tot el sistema sanitari". Un nou sistema d'organització -ha explicat- per garantir la universalitat. En aquesta línia, Ruiz també aposta per ordenar l'assistència especialitzada i la centralització de serveis. "No tots els hospitals ho han de fer tot". Pel responsable de Salut de la Generalitat, la centralització de serveis en determinats centres té "resultats excel·lents". I és que si hi ha una especialització "la resposta serà millor", "els mateixos professionals poden fer més coses si estan en un mateix espai" i "el capital humà que tenim és reduït".

850 milions euros menys en els pressupostos d'enguany

Boi Ruiz ha afirmat que enguany el departament disposarà de 850 milions d'euros menys. En aquest sentit, assegura que cal introduir flexibilitat en la gestió dels centres i reorganitzar les regles de joc. "Hem de fer reenginyeria de tot el sistema sanitari. Sense canvis, no resistirem". Per això, afegeix: "Hem de tenir escenaris econòmics tancats, no podem esperar mesures conjunturals". I, en la mateixa línia, assegura: "Proposem un escenari d'estabilitat" que "encara que sigui negre, el coneguem".

El conseller és molt conscient que "si no aixequem l'economia del país, no podrem mantenir el sistema sanitari. Per això, ja alerta que si l'economia decreix, els 850 milions d'euros retallats en els pressupostos d'enguany podrien augmentar el 2012 i superar el miler. A més, ha manifestat que Salut té compromisos de reducció del dèficit del 3,6%. I l'any que ve hi ha el compromís que el dèficit no sigui superior a 1,5, que ja és de 2,6.

"Hem de traslladar responsabilitats als nivells de baix"

Pel que fa a la rigidesa de les estructures del sistema sanitari, Ruiz ha sentenciat: "Hem d'aprimar estructures directives i traslladar responsabilitats als nivells de baix perquè exerceixin aquesta responsabilitat". No es plantegen enviar ningú a  l'atur, però sí racionalitzar els serveis "mantenint les persones físiques". A més, és partidari de començar a reconèixer el mèrit de metges i infermeres. "Sobre ells pivotarà el canvi i l'incentiu s'haurà de lligar a allò que aportin per fer el servei més eficient".

El copagament, inviable amb la conjuntura actual


Respecte al copagament, el conseller, que sempre l'ha defensat, ho veu inviable amb la conjuntura actual i ha recriminat que no es posés en marxa abans. A més, ha defensat que un 24% dels catalans tinguin un sistema sanitari privat perquè d'aquesta manera té efectes positius en el sistema públic, ja que es reparteix els pressupostos en un 75% de la població.

Tot i no agafar l'informe del professor Miquel Vilardell com a "full de ruta", Ruiz ha reconegut que recull polítiques que vol portar a terme com el protagonisme del metge de l'atenció primària, la centralització del sistema sanitari, anar a favor de la transparència i de "rendir comptes i explicar a la gent què fem amb els seus diners".

Finalment, ha celebrat que la sanitat hagi esdevingut una preocupació de govern a través de la creació assessora del professor Miquel Vilardell.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut