Barcelona / Jordi Aguilera i Antonio Novella

El nou responsable d'Universitats diu que cal plantejar que qui més tingui pagui més

El nou secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, reconeix que serà molt difícil que la Generalitat pugui assumir el deute de 154 milions d'euros compromès per l'anterior govern del tripartit amb les universitats. Castellà diu que cal un profund debat per replantejar el finançament universitari, que haurà d'anar lligat als objectius aconseguits per les universitats en camps com la recerca o la gestió. En una entrevista a TV3, Castellà planteja taxes universitàries en funció de la renda i aconseguir un nou mapa de centres de recerca.

Actualitzat
En una entrevista a TV3, que el 3cat24 publica en versió extensa, el responsable d'Universitats diu que cal obrir un debat, amb el major consens possible, que es replantegi els termes d'equitat del sistema universitari públic, ja que qui més té hauria de pagar més que qui té rendes més baixes. Castellà, però, ha dit que no es preveu una pujada de taxes universitàries. Com a nova font d'ingressos, Castellà també diu que les universitats haurien de poder impartir màsters oficials a preu lliure. El responsable d'Universitats creu que això no ha de ser incompatible amb la reducció dràstica de l'oferta de màsters actual, que s'acosten als 500.

Pel que fa al camp de la investigació, Castellà creu que s'ha de repensar el mapa de centres de recerca, concentrant-ne alguns i tornant-ne d'altres al si de les universitats. Per potenciar la carrera dels joves investigadors, el govern es planteja recuperar les beques ICREA júnior.

Una secretaria general comandada per un professor i diputat

Finalment, Universitats i Recerca no ha recuperat la seva antiga consideració de departament propi dins l'estructura de govern de la Generalitat, tot i el compromís del programa electoral de Convergència i Unió. El pla d'austeritat del nou govern i la reducció del nombre de conselleries a dotze no ho ha fet possible, i la solució ha estat convertir Universitats i Recerca en una secretaria general, dependent del Departament d'Economia i Coneixement.

El conseller responsable, Andreu Mas-Colell, havia estat al capdavant de l'antic DURSI, el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, i, a més, és un home molt vinculat al món de l'ensenyament superior i a la recerca, per la qual cosa el nou organigrama ha estat generalment ben acceptat des dels estaments universitaris. Al capdavant de la nova Secretaria d'Universitats i Recerca, Mas-Colell hi ha posat el professor d'ESADE i fins ara diputat d'Unió Democràtica de Catalunya Antoni Castellà. Castellà, barceloní de 40 anys, és llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses i MBA per ESADE, era diputat des del 1999 i ha participat en la comissió d'educació i universitats durant les últimes legislatures, a més d'haver estat secretari de la mesa del Parlament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut