Londres

Dimiteix el cap de premsa de Cameron sospitós d'autoritzar escoltes il·legals

Andy Coulson, cap de premsa del primer ministre britànic, David Cameron, ha presentat la dimissió en relació amb l'escàndol que el vincula amb les escoltes il·legals del tabloide "News of the World" quan n'era el director. En una declaració personal difosa pel número 10 de Downing Street, Coulson es declara "orgullós" de la seva feina com a cap de premsa de Cameron, però ha afegit que no hi ha "res és més important que la tasca del govern per tornar a posar dret aquest país".

Actualitzat
"Desgraciadament, la contínua cobertura informativa d'esdeveniments relacionats amb la meva antiga feina a 'News of the World' dificulta que doni el 110% necessari en aquesta tasca", diu Coulson, que ha afegit que encara que no té res de què penedir-se, considera que "quan un portaveu necessita un portaveu, és el moment de canviar".

Coulson va dimitir com a director del "News of the World" el 2007 després que el responsable de la informació de la Casa Reial, Clive Goodman, i el detectiu privat Glenn Mulcaire van ser processats i empresonats per intervenir els telèfons mòbils d'ajudants de membres de la monarquia britànica.

Després de l'escàndol, Coulson va admetre la seva responsabilitat com a director d'aquest dominical sensacionalista i va renunciar al càrrec, però sempre va negar saber que s'estaven fent activitats il·legals. Una investigació posterior no va trobar proves sobre el seu coneixement o participació en els fets, però diversos experiodistes del diari van assegurar que punxar els telèfons era una pràctica habitual que tenia el vistiplau de Coulson.

El cas es va reobrir recentment, després que diverses persones que van assegurar haver estat espiades, entre elles l'actriu Sienna Miller, decidissin acudir als tribunals en contra del dominical, el de més tirada del país, amb uns 2,7 milions d'exemplars. El Servei de Fiscalia de la Corona va anunciar després de la iniciativa de Miller que havia ordenat tornar a examinar les proves de la investigació inicial i examinar les noves proves aportades per determinar si cal tornar a la via judicial.

"The News of the World" va reaccionar el dia 5 suspenent temporalment un dels seus redactors en cap, Ian Edmonson, acusat també de punxar telèfons per aconseguir notícies.

En una declaració, David Cameron ha lamentat la decisió del que era un dels seus assessors més propers, encara que ha dit que n'entén es raons per "les contínues pressions que estan rebent ell i la seva família". La setmana passada, el primer ministre va rebutjar confirmar o negar els rumors sobre una imminent dimissió de Coulson per evitar que l'escàndol esquitxés el govern, encara que va admetre que el seu cap de premsa se sentia "profundament violent" pel cas.

L'oposició laborista ha demanat a Cameron que comparegui al Parlament per explicar la renúncia d'un dels seus col·laboradors més directes i l'ha acusat d'intentar "enterrar" la notícia de la marxa de Coulson en un dia carregat d'informacions importants.

El parlamentari Tom Watson considera intencionat anunciar aquesta dimissió el mateix dia que l'exprimer ministre Tony Blair compareix davant la comissió que investiga la guerra de l'Iraq i en què se saben els detalls de la dimissió de l'exresponsable laborista d'Economia, Alan Johnson, l'esposa del qual va tenir una aventura amb un dels seus escortes.
Anar al contingut