Urbanisme, història i cultura

El patrimoni arquitectònic dels usuaris

Has visitat fa poc algun monument interessant de Catalunya que vulguis compartir amb els usuaris d'El meu 3cat24? T'agrada descobrir noves construccions històriques que tenen una especial rellevància en la història del país? A El meu 3cat24 volem fer un recull de les millors imatges i experiències dels usuaris sobre els edificis més emblemàtics de Catalunya.

Actualitzat
A través de les aportacions, imatges, vídeos i experiències dels lectors volem recomanar el bo i millor de la cultura arquitectònica i del patrimoni cultural que s'amaga a Catalunya: esglésies, castells, claustres, parròquies, estàtues... Tots aquells tresors de l'urbanisme català que siguin singulars i significatius, i que vulguis compartir amb nosaltres!

L'Aitana Rubio i l'Alba Torner són dues alumnes de primer d'ESO que ens han enviat "L'abans i el després d'El Molino", una sala emblemàtica de Barcelona. És la prova que des de Kiosk Jove també estan per la feina d'explicar-nos la història d'algunes de les construccions i edificis que formen part del patrimoni dels pobles i ciutats de Catalunya. 'KJ_Boscdemontjuic' ens situa en el temps i ens torna als origens d'El Molino amb aquest reportatge:

Abans:

El Molino és un cabaret de Barcelona obert per primer cop l'any 1899, amb el nom de La Pajarera Catalana. Va ser un del llocs més emblemàtics del Paral·lel, i conegut arreu d'Europa durant els segles XIX i XX.  Així que El Molino ja té gairebé un segle d'història.

El 1910 el nom de Pajarera Catalana va ser substituït per el de Petit Moulin Rouge, que en català significa Petit Molí Roig. Però amb l'arribada de la dictadura franquista, el 1939, el règim obligà a canviar el nom i a castellanitzar-lo, traient la paraula "roig", i des de llavors l'anomenem El Molino.

Els espectacles del Molino van ser molt atrevits per aquella època: les vedets lleugeres de roba i el llenguatge amb doble sentit moltes vegades s'escapaven de la censura. Però no sempre. De tant en tant, l'empresa havia de pagar multes, de les quals alguns clients es feien càrrec . Tot perquè l'espectacle continués.

El Molino va tancar les portes el 1997 per diversos motius: la decadència dels gèneres de revista i de music hall i també per problemes de gestió econòmica. Va ser tan ràpid el tancament que els ballarins i actors ni tan sols van tenir temps d'acomiadar-se del públic.

La plataforma "Fem girar el Molino" del Poble Sec de Barcelona va reivindicar aquest espai per al barri i la seva reobertura com a sala d'espectacles.

Després:

Al mes d'octubre, i després de 13 anys, el Molino va tornar a obrir les portes al públic. L'edifici ha sofert una intensa remodelació. S'ha conservat, però, la façana i s'ha incorporat una pantalla darrere, en la qual es reprodueixen diferents imatges ben il·luminades.

Han canviat moltes coses des de llavors: l'oci, el moment polític, la llibertat d'expressió... El Molino ofereix espectacles renovats de música, teatre, flamenc i especialment de revista, i burlesc."


Altres recomanacions dels usuaris:

Font del claustre del monestir de Poblet, recomanat per 'tenjiro'
Complex Torre Mauri, recomanat per 'Bomberspobla'
La Farinera, recomanat per 'angy'

Volem que ens ajudis a conèixer el patrimoni monumental de Catalunya, aquells racons històrics que tens a prop de casa o que encara no són gaire coneguts. Explica'ns les sensacions que has tingut en visitar-los, el període històric de l'edificació, la seva importància arquitectònica o simplement per què els recomanaries a les persones.

*** Si fa poc has visitat un monument interessant de Catalunya envia'ns les fotos i explica'ns la teva experiència o alguna anècdota que t'hagi cridat l'atenció.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut