Madrid

Google insisteix que retirar continguts indexats equivaldria a fer censura

Google ha negat tenir cap mena de responsabilitat en els continguts indexats a internet i ho ha fet ni més ni menys que a la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional espanyola. Més encara: a parer d'aquesta empresa, la retirada d'informació equivaldria a una forma de censura.

Actualitzat
Així ha defensat l'advocat de Google, Luis Javier Aparicio Falón, el recurs contra cinc resolucions de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Aquestes resolucions afecten diferents publicacions en línia, inclosos articles de premsa o referències a informacions de butlletins oficials, alguns dels quals poden estar relacionades amb la seguretat de les persones, com en casos de maltractament en els quals es pugui localitzar algú a través d'internet.

Durant la vista, el lletrat que representa Google ha recordat que els cercadors són un "nexe amb la informació, que per llei no tenen cap responsabilitat dels continguts". Per aquest motiu ha assegurat que les demandes d'aquestes persones "han d'anar dirigides als editors que han publicat aquestes dades".

La companyia admet que podria retirar les dades tal com demanen els demandants però suposaria "vulnerar els drets d'informació". "Demanar als cercadors que es retiri la informació de forma arbitrària és molt perillós perquè els cercadors són una part fonamental de la societat de la informació i s'estaria atacant la llibertat d'expressió", ha dit l'advocat.

A més, ha recordat que si es retiren determinats termes o noms de persones, també quedarien fora de les cerques informació d'altres persones que puguin apareixen amb els mateixos termes de cerca.

Control dels editors

Com a solució, Google considera que els editors han d'utilitzar les eines disponibles que impedeixen o limiten l'accés a la xarxa a determinada informació. Per la seva banda, l'advocat de l'Estat, de l'Agència de Protecció de Dades i els dels particulars consideren que Google, per la seva importància com a cercador, "sí que té responsabilitat".

Durant la vista s'ha fet notar que l'Agència de Protecció de dades va acudir prèviament als editors responsables de la informació on van poder comprovar que estaven "emparats per la publicació d'aquestes dades". Per això van considerar que calia actuar contra el cercador.

Honor de les persones

Els advocats dels particulars també van esmentar la desprotecció dels seus clients i van al·ludir en concret al cas d'una persona que s'havia vist imputada en un procés judicial del que havia sortit absolt. Aquesta persona va demanar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la retirada de la informació al que va accedir, malgrat la qual cosa continua apareixent aquesta informació a Internet.

Després d'escoltar a les parts, el president de la sala, ha demanat a l'Agència de Protecció de Dades si consideraria restablert el dret a l'honor dels demandants amb la retirada dels resultats en les cerques.

A aquesta pregunta, l'advocat de l'Agència ha respost que, donada la importància de Google, la retirada d'aquesta informació ajudarà "que l'impacte d'aquestes dades sigui menor".

Per la seva banda, Google, en ser preguntat per aspectes tècnics relatius a la retirada de la informació, ha insistit que "tècnicament és impossible fer-ho sense afectar terceres persones o continguts" que apareguin en les recerques amb aquests mateixos termes.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut