Ginebra

Tunísia investiga Ben Ali per adquisició il·legal de béns i Suïssa li bloqueja els comptes

El govern de Suïssa ha bloquejat els fons dipositats per l'expresident de Tunísia Zine al-Abidine Ben Ali i els seus familiars en bancs del país. El Consell Federal ho ha fet públic després que arran de la fugida de Ben Ali de Tunísia la setmana passada s'han multiplicat les crides per bloquejar-ne els comptes. Paral·lelament, a Tunísia s'ha obert una investigació judicial per "adquisició il·legal de béns" i per "dipòsits financers il·lícits a l'estranger" de l'expresident i la seva família. Tres ONGs han presentat a París una denúncia contra Ben Ali pels mateixos motius. Mentrestant, continuen les protestes el dia que el govern d'unitat nacional s'havia de reunir per primera vegada. Finalment ho farà demà.

Actualitzat
Segons alguns experts, els clans de l'expresident i la seva dona haurien evadit del país fins a 5.000 milions de dòlars. A banda de Suïssa, el govern francès ha donat l'ordre d'investigar les propietats de Ben Ali i dotze persones més del seu entorn a través de Tracfin, l'agència francesa d'investigació de blanqueig de diners.

Tres organitzacions no governamentals -la Comissió Àrab per als Drets Humans, Sherpa i Transparència Internacional de França (TI-France)- han presentat una denúncia davant la Fiscalia de París contra l'enderrocat president de Tunísia, Zine al-Abidine Ben Ali, i contra la família de la seva esposa, Leila Trabelsi, per possessió de béns "mal adquirits" en territori francès i per desviament de fons públics.


L'ONU diu que té denúncies de més d'un centenar de morts per la repressió a Tunísia

L'alta comissionada de Drets Humans de l'ONU, Navy Pillay, ha informat que ha rebut denúncies de més d'un centenar de morts a Tunísia en les últimes cinc setmanes, a causa de trets, suïcidis de protesta i amotinaments en presons. L'alta comissionada ha concretat que "70 de les morts es van deure a foc real, 7 a suïcidis i 40 als amotinaments".

Pillay ha anunciat que, després de parlar per telèfon amb el nou viceministre d'Afers Exteriors de Tunísia, ha decidit enviar una missió d'experts per establir quines són les prioritats sobre el terreny dels drets humans. "Tractarem sobre els detalls d'aquesta missió amb el govern interí en els pròxims dos dies".

Pillay ha reiterat la seva sol·licitud que totes les morts i violacions als drets humans siguin investigades i els seus responsables, jutjats.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut