Madrid

Els partits nacionalistes volen fer servir les llengües cooficials també al Congrés

A Madrid, la polèmica política gira al voltant del català l'endemà que, per primera vegada i en una sessió històrica, els senadors catalans, gallecs i bascos van poder utilitzar la llengua pròpia. Des del PP es critica que es gastin diners en això i Mariano Rajoy va arribar a dir que "això en un país normal no passa". Els partits nacionalistes, en canvi, celebren la fita històrica i ara, juntament amb IU, preparen una iniciativa que els permeti fer servir les llengües cooficials al Congrés.

Actualitzat
Va ser un dia històric que posava fi a anys de reclamacions per aconseguir que les llengües cooficials es poguessin fer servir al Senat. Un dia històric per alguns i per a l'oblit per d'altres. El PP sosté que es tracta d'una despesa inútil, i més en els temps de crisi que corren. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, ha qualificat de "gran disbarat" que el Senat gasti diners en la traducció simultània de les llengües cooficials quan "tots els seus membres parlen la llengua oficial de tot Espanya, que és el castellà".

Ahir, el líder del PP, Mariano Rajoy, va ser fins i tot una mica més dur que Cospedal quan va afirmar que "això en un país normal no passa" i que les llengües són per entendre's.

Des del PSOE es recorda al PP que s'ha de complir la Constitució. En aquest sentit s'ha expressat el portaveu parlamentari del PSOE, José Antonio Alonso: "Un país normal és un país que, entre d'altres coses, respecta la seva Constitució". I és que la Constitució espanyola, ha explicat, reconeix l'existència de llengües cooficials en diverses comunitats autònomes, per la qual cosa ha vist normal que es puguin fer servir a la cambra reconeguda constitucionalment com la de representació territorial".

Els grups de CiU, PNB, ERC-IU-ICV, el BNG i NaBai aplaudeixen la fita però no es conformen amb el Senat i han anunciat que han registrat una iniciativa per fer servir les llengües cooficials en els plens de Congrés. El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha proposat recuperar la "fórmula Marín", que permetia una breu intervenció en els idiomes propis a l'inici de la sessió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut