Tunis

El president i el primer ministre de Tunísia deixen el partit de Ben Ali per intentar salvar el govern d'unitat

Quarta dimissió al nou govern d'unitat de Tunísia. Aquesta tarda ha deixat el càrrec el líder del principal partit de l'oposició. La seva dimissió s'afegeix a les tres de membres del principal sindicat del país, que han pres aquesta decisió quan han vist que els seus seguidors continuaven protestant al carrer contra el que consideren un govern hereu de l'anterior. Per intentar recompondre el nou govern, el president i el primer ministre han anunciat que deixen el partit, el RCD, que s'ha afanyat a expulsar de les seves files Ben Ali i sis dels seus col·laboradors. Parl·lelament, un opositor històric al règim de Ben Ali, Moncef Marzouki, ha tornat a Tunísia després d'anys d'exili a París.

Actualitzat
Fins ara, s'han retirat del nou executiu els tres ministres del principal sindicat del país, la UGTT. Es tracta de Ben Gueddour, titular de Transports; Houssine Dimassi, ministre de Treball, i Abdeljelil Bedoui, que no té cartera. Aquesta tarda s'hi ha afegit Mustapha Ben Jaafar, ministre de Sanitat, del Fòrum Democràtic pel Treball i la Llibertat.

Els dimissionaris diuen que el poble no accepta la continuïtat al poder del partit de Ben Alí i per això han demanat al president i al primer ministre que deixin el partit i esdevinguin independents. Per evitar noves dimissions i intentar recompondre el govern d'unitat, el president i el primer ministre han acceptat la demanda i han anunciat que deixen el partit governant, el Reagrupament Constitucional Democràtic, que ha anunciat l'expulsió de les seves files de l'expresident Ben Ali i sis dels seus col·laboradors més pròxims.

Paral·lelament, ha arribat a Tunis l'històric opositor al règim de Ben Ali, Moncef Marzouki, després d'anys d'exili a París. A la seva arribada, Marzouki, que aspira a la presidència del país, ha demanat a l'Aràbia Saudita que entregui Ben Ali perquè comparegui davant la justícia.

Mentrestant, continuen les manifestacions de protesta al carrer per la continuïtat al poder del partit de Ben Ali. La policia tunisiana ha carregat contra desenes de grups de persones que protesten en diferents punts de la capital, Tunis, contra la composició del nou govern de transició del país. Els manifestants volen que al nou executiu no hi hagi cap membre del règim del president Ben Ali.

Tot i les manifestacions, Tunísia intenta caminar cap a la transició amb un executiu d'unitat, que incorpora tres membres de l'oposició, però manté set homes de l'antic règim, quatre d'ells en carteres tan clau com les d'Interior, Defensa, Afers Estrangers i Finances.

El primer ministre, Mohamed Ghannouchi, continuarà al capdavant del govern provisional i ha dit que els ministres de Ben Ali que continuen al govern tenen les mans netes i que treballaran per l'interès nacional.

El govern ha promès eleccions lliures d'aquí a sis mesos i la legalització dels partits polítics que ho demanin, a més de total llibertat d'informació i l'alliberament dels presos polítics.

El nou govern de Tunísia també ha donat xifres de víctimes de la revolta, concretament 78 morts i un centenar de ferits. Ghannouchi assegura que els que van participar en la repressió hauran de rendir comptes davant de la justícia.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut