Barcelona

Zapatero alerta les comunitats autònomes que si no controlen el deute, el govern central actuarà

Continua l'ofensiva del govern espanyol contra el dèficit públic de les autonomies. En una entrevista que publica simultàniament el "Financial Times" i "Expansión", el president espanyol ha alertat les comunitats que si no compleixen amb els objectius de control de la despesa, l'executiu prendrà mesures. El cap de l'executiu recorda que té "instruments potents" per fer quadrar els governs autonòmics, ja que és el govern central qui autoritza o denega les emissions de deute de les comunitats. Zapatero també ha reiterat la seva intenció d'harmonitzar la legislació comercial de totes les autonomies.

Actualitzat
En una entrevista que publica simultàniament l'edició electrònica del "Financial Times" i el diari "Expansión", José Luis Rodríguez Zapatero ha alertat les comunitats autònomes que si no controlen la despesa pública, el govern central actuarà. El president espanyol ha afegit que un dels instruments que té és la potestat de permetre o no que les comunitats autònomes puguin emetre deute i, en aquest sentit, ha afirmat: "Cap govern regional pot emetre deute actualment sense el suport ni l'autoritat del govern central". "És a dir -assegura- que en tenim la clau".

En aquesta línia, el president espanyol ha explicat que al capdavall és el govern espanyol el responsable de l'economia de l'Estat i, per tant, és qui ha de controlar la despesa de les comunitats autònomes. El cap de l'executiu es pregunta en la mateixa línia: "Al final del dia, qui n'és el responsable? És el govern, oi? I som nosaltres qui hem d'encapçalar i liderar el control de la despesa pública de les regions autonòmiques. Elles l'han d'executar. Han de complir amb aquestes obligacions, perquè si no ho fan, el govern actuarà".

Zapatero vol harmonitzar la legislació comercial a l'Estat


Zapatero també ha reiterat en l'entrevista la seva intenció d'"harmonitzar" la legislació comercial de totes les autonomies. D'aquesta manera, ha respost a les queixes per complir amb el conjunt de diferents regulacions existents, entre les quals cita el conjunt de normes en matèria de construcció o l'ús de llengües locals en els aparadors dels comerços. El president espanyol ha afegit que el govern podria emprendre reformes legislatives perquè hi hagi "menys normatives rígides, menys permisos i més flexibilitat en l'activitat econòmica".

El govern espanyol està decidit que el PP no lideri les crítiques contra les autonomies, que en els últims cinc anys han duplicat el seu deute. Des de fa uns mesos, tant dirigents populars com alguns mitjans de comunicació han assenyalat les comunitats com a principals culpables del desbocament del dèficit públic. La setmana passada, Zapatero ja va entrar en el debat parlant de la necessitat d'evitar duplicitats i descoordinacions entre comunitats autònomes per no agreujar la crisi econòmica.

El govern català acusa socialistes i populars d'utilitzar les autonomies i en especial la catalana com a boc expiatori de la crisi. En una entrevista en l'espai "L'entrevista", de Catalunya Informació, el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ha acusat Artur Mas de buscar enemics exteriors quan alerta que PSOE i PP amenacen l'autogovern de Catalunya quan parlen de reformar l'estat de les autonomies. Zaragoza ha qualificat de "rumor" la intenció del govern espanyol d'homogeneïtzar les autonomies i ha assegurat que no ha vist el document que inclou la proposta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut