Tunis

Tunísia busca passar pàgina i camina cap a la democràcia liquidant el passat del dictador Ben Ali

L'exèrcit imposa, a poc a poc, una calma precària a Tunísia. Encara hi ha trets i incidents al carrer i els militars mantenen alguns enfrontaments amb partidaris del president fugat Ben Ali. Les detencions dels responsables de seguretat del règim derrocat són paral·leles als moviments polítics accelerats perquè aquest dilluns mateix es pugui tancar un nou govern. S'espera que sigui a la tarda.

Actualitzat
Els dirigents tunisians miren d'encarrilar la incipient transició política en un clima d'inseguretat i tensió social. Encara hi ha incidents, però la situació sembla més estable que en els dies previs a l'exili de Ben Ali, primer dirigent d'un país àrab que abandona el poder davant de la pressió popular.

La violència després de la fugida s'ha centrat sobretot en allò que fa olor de l'exdictador. Cartells arrancats, propietats violades i fins i tot un mort. Un nebot de la dona de Ben Ali, Imed Trablesi, ha estat atacat amb un ganivet a la ciutat d'on és alcalde, la Goleta, a la costa de Tunísia. L'home ha estat traslladat a l'Hospital Militar de Tunis, on ha mort per les ferides. L'odi cap a la família del dictador és gran: a Hammamet n'han cremat les propietats i negocis, i també els de la seva família política.

Enfrontaments per la detenció de l'excap de seguretat

Paral·lelament, l'exèrcit tunisià i membres de l'antiga guàrdia presidencial de Ben Ali s'han enfrontat a trets durant les últimes hores després de la detenció de l'excap de seguretat Ali Seriati, pròxim a l'exdictador Ben Ali. Seriati serà jutjat per haver amenaçat la seguretat nacional i fomentat la violència, segons la televisió pública tunisiana. Les detencions dels responsables de seguretat del règim derrocat són paral·leles als moviments polítics accelerats perquè demà mateix es pugui tancar un nou govern.

En estat crític un fotoperiodista francès

D'altra banda, el consolat francès ha desmentit que hagi mort el fotoperiodista Lucas Mebrouk Dolega, de 32 anys, que va ser ferit greument divendres a Tunis quan li va esclatar a la cara un tub amb gasos lacrimògens. Està en estat molt crític, però encara lluita per la seva vida en un hospital de la capital.

Per la seva banda, grups de milicians armats, pròxims a l'expresident Ben Ali, han sembrat el pànic a la capital. Com a conseqüència d'això, l'exèrcit ha augmentat la seva presència als carrers i ha ocupat el lloc de la policia, que molts associen a la repressió practicada pel règim. De fet, l'excap de seguretat del règim de Ben Ali ha estat detingut pel clima de tensió que s'ha viscut en els últims dies al país. L'estat d'emergència i el toc de queda continuen vigents.

Enmig d'aquest panorama l'exèrcit també busca els presos que s'han escapat d'una presó, la de Monastir. Van fugir aprofitant un incendi, en què van morir una quarantena de persones. El foc podria haver estat provocat per l'amotinament dels presos.


Govern provisional

Aquest dilluns s'espera l'anunci d'un govern d'unitat nacional que posi fi al buit de poder i que condueixi el país a les eleccions després de 23 anys de dictadura. Una de les incògnites és si els que es van oposar a Ben Ali es posaran d'acord per fer un projecte comú.

La classe política busca vies de diàleg per constituir un govern de concentració nacional. El primer ministre, Mohamed Ghannouchi, manté contactes amb l'oposició per formar un govern de concentració nacional fins a les eleccions, que s'han de fer abans de dos mesos. Seria un govern provisional dirigit pel president interí i amb l'objectiu de preparar els comicis. Però la transició no serà fàcil. Els polítics afins a l'expresident derrocat intenten guanyar-se el favor dels militars per avortar qualsevol intent de canvi de règim.

Els turistes esperen

Tunísia ha tornat a reobrir l'espai aeri, però, malgrat això, centenars de turistes continuen atrapats als aeroports del país. El govern espanyol treballa amb altres països de la Unió Europea per preparar vols per a una eventual evacuació de ciutadans europeus. La matinada de diumenge un avió amb 118 espanyols va sortir de l'aeroport de Tunis-Cartago. I dissabte també va arribar a l'aeroport del Prat un avió des de Tunísia de la companyia Air Europa. L'aparell, amb destinació a Madrid, va fer escala a Barcelona i va transportar uns 200 viatgers.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut