a partir de les imatges de milers de persones al Flickr
L'empresa PimPamPum, de Badalona, ha estrenat una eina que genera mapes a partir de les imatges de milers de persones al Flickr.
janquim

Uns badalonins llancen una eina que visualitza "mapes" amb les imatges del Flickr

L'empresa PimPamPum, de Badalona, ha estrenat l'any amb el llançament d'una aplicació que presenta en pantalla formes traçades a partir de les aportacions de milers de persones arreu del món.

Actualitzat
Mapr és una eina de visualització de cerques que genera mapes a partir de les imatges geolocalitzades que hi ha acumulades a la galeria Flickr. El que fa és combinar les paraules de cerca, que busquen entre les etiquetes que han posat els autors de les fotografies, amb les posicions geogràfiques que els mateixos autors han anotat. D'aquesta manera, traça formes que tenen l'aparença de mapes.

Com que agrega imatges i les situa en punts, quan les cerques es refereixen a elements geogràfics funciona millor i aporta resultats espectaculars. Una cerca a Europa amb la suma de la paraula "platja" en diversos idiomes, per exemple, proporciona el perfil de les costes continentals.

Es poden resseguir serralades, cursos fluvials o la forma clara de les illes i els grans llacs, però també autopistes o carreteres. Tot dependrà de les etiquetes que els "fotògrafs anònims" hagin incorporat a les imatges que han fet públiques a través d'internet.

Però també es poden fer cerques sobre ciutats o fer servir el nom d'una marca per esbrinar detalls de la seva presència arreu del món. Els resultats no depenen de l'eina sinó del volum d'aportacions anònimes, perquè la clau de Mapr és que es basa en allò que els ciutadans han aportat a la galeria pública.

El primer cop triga una mica més a carregar però quan es repeteix una cerca que ja ha estat feta la imatge es visualitza a l'instant.

Passió pel Flickr

Daniel Julià, enginyer de telecomunicacions de 43 anys, és l'autor de Mapr i com explica a aquest mitjà sent una fascinació particular pel Flickr. La prova d'aquest apassionament és que des de PimPamPum ja han posat a l'abast de tothom altres aplicacions que es basen en el mateix fons d'imatges, com ara Bookr (que permet crear un llibre a partir d'aquestes fotografies compartides) i Phrasr (que permet a l'usuari escriure una frase i il·lustrar-la sempre amb les imatges públiques de la galeria que encara gestiona Yahoo).

PimPamPum és una empresa petita que en bona mesura viu del disseny gràfic i diversos serveis relacionats amb internet, però sempre s'han abocat a aquest tipus d'aplicacions.

Eleccions i Rodalia

Durant la campanya electoral catalana van posar en marxa l'eina Tuiter.net, que vol ser un agregador selectiu de missatges enviats al Twitter.

És un servei genèric d'anàlisi de la conversa, que Julià confia que tingui possibilitats comercials, amb un primer assaig en les eleccions al Parlament. El segon assaig tindrà lloc ben aviat, de cara a repetir l'experiència amb les eleccions municipals, com anticipa el mateix Julià.

A més, també va ser en aquest "laboratori d'idees" on es va desenvolupar el web Rodalia.info, que ofereix el conjunt de les notificacions que els usuaris de les línies ferroviàries envien al Twitter per advertir si hi ha retards o cancel·lacions.

Anar al contingut