Imatge d'arxiu de la planta de Nissan a Barcelona
Imatge d'arxiu de la planta de Nissan a Barcelona
Barcelona

El 70% dels treballadors de Nissan accepta la contenció salarial a canvi de fabricar un model nou

El 70% dels 3.200 treballadors de Nissan de les plantes de la Zona Franca i de Montcada i Reixach han votat en referèndum a favor del pla de reducció dels costos que els havia demanat la companyia per tal de ser més competitius i optar a la fabricació d'una camioneta lleugera o "pick up". La proposta inclou també una contenció salarial. El pla havia dividit els sindicats: CCOO considerava que els responsables de la companyia feien xantatge als treballadors, mentre USOC i UGT ho veien com l'única opció de futur. La decisió serà ara traslladada a la direcció de l'empresa al Japó, que aquest dijous ha d'anunciar a qui s'adjudicarà el nou vehicle.

Actualitzat
El 70% dels 3.200 empleats de Nissan a Barcelona i Montcada han acceptat, amb la votació en referèndum, tres anys de contenció salarial i un increment en el temps i els dies festius de treball a canvi de ser candidats a la fabricació d'un model nou. La victòria del "sí" en el referèndum, però, no garanteix l'adjudicació del model. La direcció de la companyia japonesa preveu pronunciar-s'hi aquest dijous.

Les votacions s'han fet enmig de directrius contradictòries dels sindicats. Mentre que CCOO i la CGT han instat a votar-hi en contra, USOC i UGT han fet una crida per donar-hi suport perquè consideren que això garantirà la viabilitat de la planta.

Els que estan a favor de l'acord argumenten que el nou model suposaria una inversió de 80 milions d'euros i podria garantir la viabilitat de la planta catalana durant deu anys. En canvi, els detractors asseguren que tot plegat és un xantatge de la direcció de l'empresa, que ara fa un any i mig ja va acomiadar 1.500 persones i que ara ha incrementat la productivitat i ha reduït de forma ostensible els costos.

Les factories catalanes competiran amb Sud-Àfrica, Mèxic o el Marroc.

El conseller d'Empresa, satisfet


Francesc Xavier Mena ha valorat positivament la decisió de la plantilla de l'empresa Nissan. El conseller ha agraït "l'esforç, la voluntat de compromís, responsabilitat, maduresa i diàleg de totes les organitzacions sindicals" amb representació a l'empresa i els ha posat com "un bon exemple de la necessitat de desenvolupar les relacions laborals per potenciar el creixement econòmic i la competitivitat del sector de l'automoció i de la seva indústria de components".
Anar al contingut