El portaveu del govern, Francesc Homs (Foto: ACN)
El portaveu del govern, Francesc Homs (Foto: ACN)
Barcelona

La Generalitat encarregarà una auditoria externa per conèixer l'abast real del dèficit

El govern d'Artur Mas encarregarà una auditoria per conèixer el dèficit de les arques catalanes. L'informe el realitzarà una empresa externa perquè les dades siguin tan transparents com sigui possible i evitar qualsevol acusació de descrèdit de l'executiu del tripartit. Ho ha anunciat el portaveu del govern, Francesc Homs, després del Consell Executiu. A la reunió també s'ha aprovat que Josep Antoni Duran i Lleida serà el president de les quatre comissions Estat-Generalitat, que s'ocupen del desplegament estatutari, de les infraestructures i dels assumptes econòmics i fiscals.

Actualitzat
La decisió que Josep Antoni Duran i Lleida presideixi la part catalana de les comissions Estat-Generalitat confirma que Unió Democràtica pilotarà les relacions del govern català amb Madrid. El portaveu de CiU al Congrés es posarà a treballar immediatament. La setmana que ve assistirà al Consell Executiu per tancar amb Artur Mas i els onze  consellers la llista de tots els assumptes pendents que la  Generalitat té amb Madrid.

El de Duran i Lleida no ha estat l'únic nomenament d'aquest dimarts. El govern ha nomenat els seus delegats al territori: Salvador Jorba a Barcelona; Eduald Casadesús a Girona; Joaquim Nin a Tarragona; Xavier Pallarès a les Terres de l'Ebre; Jordi Moltó a les comarques centrals; Ramon Farré a Lleida; Albert Alins a l'Alt Pirineu i l'Aran, i Jordi Casas a Madrid.

El fins ara gerent del Centre d'Estudis Jordi Pujol, Manel Prat, és el nou director de la Policia. El conseller d'Interior, Felip Puig, l'ha nomenat aquest dimarts, i ha completat així pràcticament tot l'organigrama del seu departament. Manel Prat és un home de confiança del conseller i ja va ser el seu cap de gabinet quan Puig estava al capdavant del Departament de Política Territorial. El conseller d'Interior ha portat a la reunió del govern aquest nomenament i tres més: els de Manel Pardo al capdavant de Protecció Civil; Jordi Gassió com a director general de Prevenció i Meritxell Masó com a directora de Serveis del Departament d'Interior. Tots tres ja s'havien anunciat abans.

Ara només queda pendent saber qui serà el responsable del Servei Català de Trànsit. També s'ha de fer oficial el nomenament de l'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, com a nou secretari de Seguretat. I és que Crespo ha demanat més temps al conseller per poder fer el relleu a l'alcaldia.

Preocupació pel dèficit

L'estat de salut de les arques de la Generalitat preocupen especialment el govern d'Artur Mas. Després de set anys de tripartit i per evitar l'encreuament d'acusacions, l'executiu encarregarà a una empresa privada una auditoria que haurà de dir la situació real de les finances catalanes.

L'estalvi serà un altre dels punts forts de la lluita contra la crisi. El titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha demanat a la resta de consellers que adoptin un control ferri de la despesa. L'objectiu és aconseguir que els pressupostos del 2011 siguin inferiors als del 2010. Una de les mesures serà no rellevar el personal que es jubili o mori, amb excepció del sector sanitari i educatiu. Els pressupostos de l'any passat queden prorrogats almenys tres mesos.

El control de les polítiques comercials

D'altra banda, el govern català ha assegurat que no veu amb bons ulls que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es plantegi unificar algunes polítiques comercials de les autonomies com una mesura per lluitar contra la crisi.

La Generalitat està d'acord a revisar el model autonòmic però en un sentit contrari al que planteja Zapatero. "El que no pot passar és que el govern de l'estat espanyol i les Corts Espanyoles vagin aprovant normes que generen despesa, com per exemple la llei d'atenció a la dependència". Aquestes despeses recauen sobre les autonomies, a les quals s'acusa que "malgasten".
Anar al contingut