janquim

Dos politòlegs catalans apleguen en un web més de dos segles de discursos polítics, de Washington a Mas

Dos joves politòlegs catalans han llançat un projecte per agrupar els discursos polítics que han considerat més rellevants, amb una atenció singular cap a la retòrica que genera la política de Catalunya però amb la mirada cap a tot el món.

Actualitzat
Consideren que els discursos són com un termòmetre de l'activitat política i amb aquesta idea Juan Víctor Izquierdo i Xavier Peytibi han endreçat els textos digitalitzats, que ofereixen en un sol espai. De moment, recullen diverses desenes de textos, des d'una intervenció de George Washington l'any 1783 fins a la presa de possessió del president de la Generalitat, Artur Mas.

Tal com ho explica el mateix Peytibi al seu blog, l'objectiu és "entendre la història a través de l'oratòria" i poder establir comparacions. El lloc web Discursos funciona com un cronograma però també es poden fer cerques per paraula, per autor i per idioma (ja que hi ha textos en català, en castellà i en anglès). En conjunt, 227 anys reflectits en el llenguatge del discurs polític.

Com que ja saben que no és exhaustiu, proposen que els lectors facin arribar altres textos. Es tracta d'una altra iniciativa del grup Beers&Politics, que reuneix amb periodicitat mensual una cinquantena de professionals en un local del barri barceloní de Gràcia i que durant la precampanya electoral catalana va crear una porra electrònica sobre els resultats del 28 de novembre.

A més, el lloc té la seva presència a la xarxa social Facebook, on ja hi ha altres grups en què participen moltes de les mateixes persones, com per exemple el que està dedicat a les campanyes electorals.

Precedents

Ara que el procés electoral de Catalunya s'ha resolt, i just abans de la convocatòria a les urnes per triar els nous consistoris del país, aquests politòlegs aprofiten l'escletxa de tranquil·litat per donar a conèixer el seu projecte, que té precedents diversos.

American Rethoric, per exemple, aplega els cent discursos més importants de la història dels Estats Units. Uns universitaris van crear un espai més especialitzat, amb menys afany emotiu, però igualment farcit de frases que els polítics han fet conegudes. També es pot accedir a un arxiu que en comptes de textos ofereix els enregistraments d'aquests discursos, sempre amb el context nord-americà com a referència.
Anar al contingut