Arizona

Els investigadors del tiroteig de Tucson sospiten d'un mòbil polític i descarten que Loughner actués acompanyat

La policia nord-americana investiga els motius que van portar l'autor del tiroteig de Tucson, Arizona, a matar sis persones i ferir-ne 14 més, entre elles la congressista demòcrata Gabrielle Giffords. Les autoritats eviten especular amb les motivacions d'aquest jove de 22 anys, però sospiten que podria tractar-se d'un mòbil polític. Per ara se l'acusa de cinc càrrecs d'intent d'assassinat i assassinat en primer grau. Jared Lee Loughner declara avui davant del jutge, i s'espera que aclareixi molts detalls sobre el tiroteig. Mentrestant, l'estat de la congressista Giffords segueix sent crític, però els metges diuen que ha estat capaç de respondre amb gestos a instruccions simples. L'impacte d'aquest episodi ha desfermat també un debat intern sobre la radicalització del llenguatge i els procediments mediàtics i polítics.

Actualitzat
Jared Loughner, l'autor de la massacre de Tucson, es va apropar fins al lloc on la congressista feia la seva trobada amb els ciutadans, a l'exterior d'un supermercat de la ciutat. Va demanar a un col·laborador si podia parlar amb ella i li van dir que s'havia d'esperar. Acte seguit va aparèixer per disparar a Gabrielle Giffords al cap i continuar buidant el carregador indiscriminadament.

Sis persones van morir. Giffords està en estat crític, amb un coma induït. Una única bala li va travessar el cap, però els metges es mostren prudentment optimistes. Aquest diumenge li han retirat l'anestèsia per examinar-la i asseguren que la congressista ha estat capaç de respondre a ordres simples. Pel que fa a la resta de ferits, una víctima continua en estat crític i tres més, en estat greu.

Es desfà la teoria del còmplice

El presumpte autor dels fets està sota custòdia federal. Les autoritats han formulat, per ara, cinc càrrecs contra ell, tres per intent d'assassinat i dos per assassinat en primer grau de càrrecs públics o els seus col·laboradors.

El president Obama, que considera els fets una "tragèdia nacional", ha enviat el director de l'FBI a Arizona per col·laborar en la investigació. Hi havia dos punts fonamentals per aclarir: per quin motiu es va cometre aquest acte i si hi havia algú més involucrat, extrem que finalment s'ha descartat.

La policia buscava un segon sospitós que va ser vist en el lloc dels fets, un home que apareixia en les càmeres de seguretat del supermercat. Després d'interrogar-lo, però, ha descartat la seva participació, en constatar que era el taxista que va traslladar el detingut a l'esdeveniment.

De Loughner poc se'n sap. Té 22 anys amb antecedents criminals i sembla que va estudiar a l'institut de Pima, on va tenir alguns problemes. Els que el coneixen el qualifiquen de solitari i pertorbat. Se li va denegar l'accés a l'exèrcit l'any passat i va coincidir amb Giffords en un acte el 2007.

Si es confirma que es tracta de la mateixa persona, era molt actiu a internet, on penjava missatges incoherents, la major part amb crítiques contra el govern. D'aquí ve que se sospiti d'un mòbil polític.

Analitzant la radicalització política


La classe política nord-americana ha fet una crida pública per rebaixar el to del seu debat després d'aquesta massacre. En els últims temps els aferrissats enfrontaments per temes com la reforma de salut o la reforma migratòria, per la qual la congressista tirotejada va rebre amenaces, han arribat a extrems insospitats.

És el cas de l'acció que va impulsar l'estrella del moviment ultraconservador Tea Party, Sarah Palin, qui va assenyalar Gabrielle Giffords com a objectiu per batre per evitar la reforma sanitària en un mapa penjat en el seu Facebook abans de les eleccions del novembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut