Jared Lee Loughner, de 22 anys, és el presumpte autor de la matança de Tucson. (Foto: AP)
Jared Lee Loughner, de 22 anys, és el presumpte autor de la matança de Tucson. (Foto: AP)
Arizona

Els primers informes apunten que el sospitós de la matança de Tucson "és inestable" i "té un passat traumàtic"

Jared Lee Loughner, principal sospitós d'haver comès la brutal matança de Tucson, Arizona, és un jove "inestable" i amb "un passat traumàtic". Així ho apunten els primers informes policials i mèdics que s'han filtrat a la premsa nord-americana. El jove, que continua detingut, era molt actiu a la xarxa i utilitzava de forma habitual portals coneguts com MySpace o YouTube, entre d'altres.

Actualitzat
Amb només 22 anys, Jared Lee Loughner, el presumpte assassí de Tucson, a Arizona, que ha deixat sis víctimes mortals i una desena més de ferits, entre ells la congressista demòcrata Gabrielle Giffords, és un jove amb un "passat difícil" i ple de traumes. A més, segons les autoritats policials, utilitzava constantment internet, sobretot per transmetre els seus pensaments i preocupacions.

Molt actiu a la xarxa

Precisament per això, l'FBI n'investiga el rastre a través de les xarxes socials i de diferents webs de les quals era usuari habitual. De moment encara no ha pogut confirmar que un perfil a MySpace, que ja ha estat clausurat, i que un canal de YouTube, tots dos amb el seu nom, siguin realment de Lee Loughner, però la possibilitat és més que evident.

Només una hora abans del tiroteig el suposat perfil del jove a MySpace registrava un peculiar missatge: "Adéu, amics. Estimats amics... sisplau, no us enfadeu amb mi. La taxa de lletrats està per sota del 5%. Mai he parlat amb un lletrat". Només uns dies abans assegurava: "La CIA controla el meu MySpace" i "Estic a punt per matar un policia".

El passat 15 de desembre, en un vídeo penjat a YouTube, el presumpte autor dels crims explicava la seva visió sobre el terrorisme i assegurava que "un terrorista és aquell que utilitza el terror, especialment com a arma política", i afegia: "Si em voleu anomenar 'terrorista', llavors l'argument per definir-me així seria 'ad hominem'".

En un altre vídeo penjat al portal, Lee Loughner deia: "No puc confiar en l'actual govern dels Estats Units perquè està controlant les ments i rentant els cervells mitjançant el control de la gramàtica", i tancava el discurs amb un contundent "no pagaré els meus deutes amb una divisa que no està recolzada amb or i plata; no, no confiaré en Déu".

Perfil "conflictiu i complicat"

Però a banda de la política, el suposat perfil de Lee Loughner a MySpace també mostra les seves preferències literàries. Un gran ventall que va des del "Manifest comunista", de Marx, fins a "La meva lluita", de Hitler, passant per "Alícia en el país de les meravelles", de Lewis Carroll, o "Els viatges de Gulliver", de Jonathan Swift, i que posa de manifest la varietat de gustos del jove.

A més, segons "The New York Times", el noi havia estat expulsat de l'institut on estudiava com a conseqüència del seu "caràcter complicat" i havia de passar un reconeixement psicològic abans de tornar a ser-hi readmès. El diari nord-americà també publica les declaracions d'un dels seus companys de classe que el descriu com "un jove turmentat i emocionalment inestable" i que assegura que, després que una altra alumna va llegir un poema sobre l'avortament, Lee Loughner la va comparar amb "una terrorista per matar nadons".

Un atac brutal

Tot i això, el presumpte assassí de Tucson no tenia un historial violent que fes preveure un desenllaç d'aquest tipus. Segons les primeres investigacions policials, el jove va disparar per darrere la congressista Gabrielle Giffords amb una pistola semiautomàtica i després va continuar disparant a la resta d'assistents al míting del Partit Demòcrata que se celebrava a Tucson, i va matar sis persones i en va ferir una desena més. Posteriorment, va intentar fugir, però la policia el va poder detenir.
Anar al contingut