Imatge de la plataforma per penjar fotografies Twitpic
El fotògraf haitià reclama els drets de les fotografies del sisme que van fer la volta al món.
Nova York

Un fotògraf denunciarà les agències de notícies per haver publicat les seves fotografies de TwitPic sense permís

Un jutge de Nova York ha emès una ordre sense precedents denegant una petició de l'agència de notícies France Press (AFP) reclamant els seus drets sobre unes fotografies que va publicar del terratrèmol d'Haití el dia 12 de gener de l'any 2010, i que va extreure directament del Twitter. Ara permetrà al fotògraf d'Haití Daniel Morel denunciar l'agència francesa i altres que van fer us de les seves imatges, com per exemple Getty Images, sense atribuir-li l'autoria, i sense respectar-ne el copyright.

Actualitzat
Una de les primeres persones a difondre imatges "in situ" del terratrèmol i la devastació que va causar va ser el fotògraf Daniel Morel, que era a Port-au-Prince en el moment del sisme. Morel és un fotoperiodista que va néixer a Haití l'any 1951, i que viu als Estats Units.

Per poder vendre les seves imatges a la premsa mundial i distribuir-les al més aviat possible, va pujar-les al seu compte de TwitPic a través del seu Twitter i va anunciar que estaven en venda. Poc després, un usuari que es deia Lisandro Suero va copiar les imatges i les va difondre com a seves en el seu compte del Twitter i sense atribuir-les a Daniel Morel.

France Press, moltes altres agències d'imatges com Getty Images i molts diaris digitals i en paper van publicar les fotografies, que van passar a ser icòniques de la catàstrofe, adjudicant-les erròniament a Suero, que no és cap fotògraf professional, viu a la República Dominicana i no ha estat mai a Haití. Uns dies després i d'una discussió pública al Twitter entre AFP i Suero, l'agència francesa de notícies va enviar un comunicat rectificant-ne l'autoria i va publicar el nom de Morel al costat de les seves fotografies, cosa que no van fer totes les publicacions, com per exemple Getty Images, que encara les adjudica a Suero. Malgrat que France Press va reconèixer l'error, l'agència insisteix que no van infringir cap llei de propietat intel·lectual ni d'autoria perquè les "fotografies" estan disponibles al Twitter per ser difoses al món. De fet són a TwitPic, que és una empresa externa a la primera que treballa amb Twitter.

France Press va presentar una defensa legal en resposta a una denúncia que va al mes de març va interposar Daniel Morel a través del seu advocat denunciant les agències que "van fer us de les seves fotografies il·legalment".

Un jutge de Nova York, William Pauley, ha obert el camí acceptant les reclamacions del fotògraf i desestimant la defensa que va publicar France Press. Aquest és un cas sense precedents i obre la porta a molts possibles plets de cara al futur sobre la informació disseminada i la manera d'utilitzar el que els usuaris publiquen al Twitter. Aquest resultat no significa que Morel tingui el cas guanyat per violació contra els seus drets de propietat intel·lectual, però li dóna dret a denunciar France Press, Getty Images, CBS i totes les altres fonts informatives que van utilitzar les seves imatges, atribuint-les correctament o incorrectament, aportant proves de cara a un judici per demostrar la seva posició i poder reclamar-ne els drets legalment, i ofereix la possibilitat a les agències denunciades de demostrar que tenien la llicència per fer ús de les fotografies de Morel.

Aquest és un altre exemple del buit legal que existeix a internet, i malgrat que en el seu moment els termes i les condicions de registre del Twitter indicaven que la distribució del seu contingut és d'accés "mundial, no exclusiu, i lliure de drets". Registrar-se a Twitter autoritzava l'empresa i altres usuaris a "posar la informació a disposició de la resta del món", però també s'indica que als usuaris "els pertanyen el continguts que publiquin".

Anar al contingut