L'embarcació localitzada al Brasil era allargada, amb el buc blanc i l'interior blau, molt similar als petits cayucos mauritans (Reuters/Oswaldo Forte)

Troben una patera amb 9 morts al Brasil i investiguen si anaven de l'Àfrica a les Canàries

La policia troba documentació de Mauritània i de Mali al costat dels cadàvers i no descarta que haguessin mort a la deriva en l'intent d'arribar a les Canàries

Les autoritats del Brasil investiguen si les nou persones trobades mortes en una patera que anava a la deriva davant de les costes de la regió de Bragança, al nord del país, havien sortit de l'Àfrica i van morir perdudes a l'oceà Atlàntic en l'intent d'arribar a les illes Canàries.

La Policia Federal del Brasil ha detallat aquest dimarts que al costat dels cossos s'han trobat documents i objectes que indiquen que les víctimes eren migrants de Mauritània i de Mali, tot i que no es descarta que també hi anessin persones d'altres nacionalitats.

L'embarcació la van trobar dissabte uns pescadors. Era allargada, amb el buc blanc i l'interior blau, d'aparença artesanal i molt similar als petits cayucos mauritans. Un indici més que apuntaria a la possibilitat que hagués salpat de les costes africanes.

La patera hauria sortit de Mauritània i hauria arribat al Brasil després de passar uns 4.500 quilòmetres a la deriva (3Cat)

La Policia Federal i la Policia Científica de l'estat de Pará ja han començat a identificar els cossos, en estat avançat de descomposició. A més de la identitat, els forenses intentaran comprovar l'origen dels passatgers, la causa i el dia aproximat de la mort.

Al principi es va sospitar que les víctimes podien ser migrants haitians, però ara la principal hipòtesi és que es tracti de migrants africans que es dirigien a les illes Canàries, però no van tocar terra i van morir perduts a l'Atlàntic, empesos pels corrents i vents de la zona.

La Policia Federal i la Policia Científica de l'estat de Pará ja han començat a identificar els cossos, en estat avançat de descomposició (Reuters/Oswaldo Forte)

Hi ha precedents d'embarcacions arribades al Brasil i al Carib

La troballa d'embarcacions precàries a les costes del Brasil o al Carib després d'haver recorregut més de 4.500 quilòmetres a la deriva no és habitual, però n'hi ha alguns precedents documentats.

El maig del 2021 van trobar una embarcació amb 14 cadàvers en una platja de Tobago i, un mes després, una altra amb 20 cossos a les illes Turks i Caicos. En tots dos casos, al Carib.

Una investigació de l'agència Associated Press publicada l'any passat va revelar que almenys set embarcacions que s'havien localitzat al Brasil i al Carib amb diversos cadàvers havien sortit de la costa nord-occidental africana.

La ruta de les Canàries es reactiva

Entre l'1 de gener i el 15 d'abril d'aquest any han arribat per mar a les illes Canàries 14.030 migrants, un 490,5% més que el mateix període de l'any anterior, quan n'havien estat 2.376. Pel que fa a les embarcacions, s'ha passat de 56 a 212, un 278,6% més.

Cal tenir en compte que la ruta de les Canàries va registrar xifres mai vistes el 2023: van rebre 40.000 migrants i més de 600 embarcacions, segons el govern espanyol. A més, segons l'ONG Caminando Fronteras, l'any passat hi van perdre la vida 6.007 migrants.

L'últim cas s'ha confirmat aquest dilluns a la nit. Salvament Marítim i la Guàrdia Civil han rescatat al voltant de 300 persones que anaven a bord de sis embarcacions. Els migrants, de majoria africana, els han traslladat a Gran Canària, Fuerteventura i Lanzarote.

Mentrestant, des de principis d'any més de 700 migrants han arribat a les illes Balears a bord d'una quarantena d'embarcacions. En les últimes hores, han rescatat 47 persones, la majoria magribins i subsaharians, al sud de Mallorca i de Formentera.

 

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut