Tailàndia avança cap al matrimoni homosexual, que podria ser legal a finals d'any

El Parlament ha aprovat un projecte de llei per legalitzar-lo, però encara falta l'aval del Senat i del rei

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Pas històric a Tailàndia cap al reconeixement del matrimoni homosexual. El Congrés ha aprovat aquest dimecres un projecte de llei que legalitza la unió entre persones del mateix sexe. La norma, que podria quedar aprovada a finals d'aquest any, encara necessita l'aval del Senat i del rei.

Si res no es torça, un cop aprovada la llei, Tailàndia es convertirà en l'únic país del sud-est asiàtic que reconeix legalment la unió de parelles del mateix sexe i el tercer del continent, darrere Taiwan i el Nepal. El país ja és, de fet, un refugi i també un atractiu per a parelles LGTBQI+ a la regió.


La llei reconeix tots els drets de les parelles casades, inclosa l'adopció

La nova llei descriu el matrimoni com una parella entre dos individus, i no entre un home i una dona, com el descriu encara ara.

El Congrés ha aprovat el projecte de llei per 400 vots a favor, dels 415 diputats que hi ha a la cambra, i només 10 en contra. La seva tramitació ha trigat gairebé una dècada, però ha comptat amb el suport de tots els grans partits del país.

La legislació aprovada aquest dimecres és la consolidació de quatre projectes de llei diferents i atorga a les parelles homosexuals tots els drets que tenen actualment les casades segons el Codi Civil i Comercial del país, com ara obtenir estalvis fiscals matrimonials, donar el consentiment de tractament mèdic per a les parelles incapacitades o els relatius a l'herència i l'adopció de fills.

Una bandera LGTBIQ+ i un cartell demanant el casament per a tothom durant una concentració a Bangkok
Els matrimonis homosexuals tindran els mateixos drets que tenen actualment les parelles casades, inclosa l'adopció (EFE/EPA/Rungroj Yongrit )

La nova llei entrarà en vigor 4 mesos després que totes les cambres l'aprovin definitivament i de rebre l'aval reial. Marca un pas important per consolidar la posició de Tailàndia com un dels països més liberals d'Àsia per a les persones lesbianes, gais, bisexuals i transgènere, amb actituds obertes i progressistes que coexisteixen a la societat, juntament amb els valors budistes tradicionals i conservadors.

El president de la comissió de la igualtat matrimonial que ha promogut aquest projecte de llei, el diputat Danuphorn Punnakanta, ha destacat la importància de la iniciativa per protegir els drets de tothom, sense excepcions. Abans de la votació, ha convidat els diputats "a fer història":

"Aquest és el començament de la igualtat. No és una cura universal per a tots els problemes, però és el primer pas cap a la igualtat. Aquesta llei vol tornar aquests drets a aquest col·lectiu de persones, no atorgar-los els drets".

Tot i així, encara queda camí per recórrer, ja que no s'ha aconseguit que es canviïn els termes "pare" i "mare" cap a un "pares" més neutre en les referències a la unitat familiar, per evitar problemes, per exemple, en les adopcions.

Tailàndia tampoc permet, encara, que les persones canviïn legalment la seva identitat de gènere, malgrat l'alta visibilitat de la comunitat transgènere al país.


El 96,6% de la ciutadania hi està a favor

El projecte ha trigat molt a aprovar-se tot i tenir un gran suport popular. El 96,6% de la ciutadania estava a favor d'aquest projecte de llei, segons una enquesta feta pel govern a finals de l'any passat.

Diversos partits polítics es van comprometre a reconèixer les unions del mateix sexe com a part de la seva campanya abans de les eleccions de l'any passat i la mateixa primera ministra, Sretta Thavisin, va mostrar el suport al projecte quan va prendre possessió del càrrec. 


Els drets LGTBI a l'Àsia

Taiwan va ser el primer país asiàtic que va legalitzar el matrimoni de persones del mateix sexe, el 2019. 

El Nepal, el segon a fer-ho, va registrar la primera unió entre persones del mateix sexe el novembre de l'any passat, cinc mesos després que el Tribunal Suprem avalés la llei.

A l'Índia, en canvi, el Tribunal Suprem va tombar la mesura a finals de l'any passat i va declarar il·legals les relacions sexuals entre homosexuals, i el govern va decidir crear un grup per estudiar com atorgar més drets legals a aquestes parelles.

 Al Japó la comunitat LGTBQI+ també està lluitant per a la legalització dels matrimonis del mateix sexe després que els tribunals hagin dictaminat que prohibir-los és inconstitucional.

Singapur va tombar, fa dos anys, una llei que prohibia el sexe entre gais i lesbianes, però va modificar la Constitució per evitar que els tribunals qüestionessin la definició del matrimoni com una unió entre un home i una dona.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Drets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut