Junts, després de reunir-se amb Pedro Sánchez: "Estem lluny del compromís històric"

La portaveu de Junts no ha aclarit si en la trobada s'ha parlat d'amnistia, mentre el PSOE diu en un comunicat que intensificarà el ritme i la concreció de les negociacions

RedaccióActualitzat

"Continuem lluny del compromís històric". Poc més ha dit la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, després de trobar-se amb Pedro Sánchez aquest divendres, en el marc de la ronda de contactes del líder socialista per captar suports per a la investidura. Per tant, el PSOE no pot comptar de moment amb el vot dels set diputats de Junts.

"No som aquí per fer el que s'ha fet els últims quatre anys", ha insistit Nogueras, que diu que li ha traslladat a Sánchez la transcripció de la conferència que Carles Puigdemont va fer a Brussel·les on ja es va referir a la necessitat d'assolir "un compromís històric" i va esgrimir les condicions de Junts per negociar: amnistia i "compromís" per negociar el dret a l'autodeterminació.

La portaveu de Junts ho ha explicat en una atenció als mitjans que ha durat menys de dos minuts, des del pati del Congrés, i en què no ha donat detalls de la trobada. La pots sentir aquí:

 

El president del govern espanyol amb funcions ha tancat amb Junts la ronda que va iniciar la setmana passada i que aquest divendres també ha inclòs la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua.

En acabar la trobada --en què també hi ha estat present el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán--, el partit ha difós un comunicat en què confirma la seva disposició a votar el candidat socialista. "Frenar la ultradreta és un mandat democràtic, amb el qual tenim absoluta responsabilitat i determinació", afirma Bildu.

La d'Aizpurua i Sánchez ha estat la primera foto del president en funcions amb representants del partit. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, l'ha qualificat la imatge com "la de la vergonya" i "del més baix que es pot caure avui al nostre país". Per a ella, la trobada suposa "un dia negre per a la democràcia".

Sánchez també s'ha vist aquest divendres amb la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua (Europa Press/Eduardo Parra)


Més ritme, més concreció i discreció

Ara, Sánchez obrirà una nova fase de les negociacions, en què preveu passar del marc general a les qüestions més concretes. En un comunicat, el PSOE ha informat que, acabada la ronda de contactes amb els portaveus, els negociadors del PSOE incrementaran "el ritme negociador i de concreció a les propostes". 

Les pròximes trobades, afegeix, "es mantindran a l'àmbit de la discreció" i començaran de forma "immediata", un cop la comissió negociadora dels socialistes "dissenyi les tasques" en una reunió dilluns que ve.

El text també insisteix que les negociacions tindran el "suport del marc constitucional en tot moment, a més de la transparència amb els ciutadans quan s'assoleixin compromisos".

En aquesta ronda de reunions que Sánchez ha tancat aquest divendres, PNB i BNG van optar per la discreció i no van aclarir si votaran Sánchez, mentre que amb Sumar es van donar fins a finals de mes per tancar un programa de govern de coalició, i un PP molt crític li va traslladar que cal tornar a les urnes perquè la ciutadania decideixi sobre l'amnistia.


Junqueras... i Puigdemont?

El dubte és si en aquesta fase que s'obre Sánchez parlarà amb Carles Puigdemont. No ho va aclarir davant de les preguntes dels periodistes en les habituals converses a la recepció al Palau Reial amb motiu del dia de la Hispanitat. "Parlaré amb els grups parlamentaris", es va limitar a respondre.

La conversa telefònica que va tenir dimecres amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va reobrir els dubtes sobre si contactaria també amb l'expresident de la Generalitat, que ja es va reunir amb Yolanda Díaz el 4 de setembre.

El PSOE ho deixa a l'aire. En la mateixa conversa amb periodistes, Sánchez va voler diferenciar entre ERC i Junts, subratllant que amb els primers fa cinc anys que treballen, i insistint que amb qui s'està reunint en el marc de les negociacions per a la investidura és amb els grups parlamentaris.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezJuntsPSOEEleccions Generals 2023 - 23JCongrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut