Catalunya nit

Saima Malik, investigadora de Harvard: "El cervell respon igual a l'anglès que al klíngon"

Amb motiu del Dia de la Llengua de Catalunya Ràdio, entrevistem la investigadora catalana de Harvard Saima Malik, que estudia com el cervell reacciona a l'ús de diferents idiomes per fer-ne un mapa

Nascuda a Girona l'any 1992, Saima Malik-Moraleda és actualment investigadora a la Universitat Harvard. Especialista en què passa al nostre cervell quan utilitzem la llengua, quan parlem i escoltem, ha estudiat persones que parlen més de 45 idiomes, --entre ells el català--, per veure si les reaccions de l'hemisferi esquerre, el del llenguatge, són diferents amb cada un d'ells o tots provoquen el mateix.

Per a la seva recerca, no només ha utilitzat llengües reals, sinó que ha estudiat les reaccions amb parlants d'idiomes inventats, com per exemple el klíngon, de "Star Trek"; el dothraki, de "Joc de trons", o l'esperanto. L'objectiu és saber si el cervell treballa amb la mateixa lògica que quan escolta un idioma real o si les llengües inventades comparteixen els mecanismes d'altres llenguatges, com el matemàtic o la música. 

Malik també investiga si les persones poliglotes tenen una plasticitat cerebral diferent de la resta. I pel que ha estudiat fins ara, sembla que sí. Cal veure, però, si ja van néixer així o si el seu cervell s'ha adaptat als aprenentatges. 

Amb motiu de la #SetmanaLlengua3Cat, Manel Alías ha conversat amb ella al "Catalunya nit", de Catalunya Ràdio.
 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut