Qui és Llados, el controvertit guru que atrapa milers de joves que paguen pels seus cursos

Alguns experts assenyalen que els seus mètodes i continguts podrien ser constitutius de delictes d'odi, d'estafa i que poden emmarcar-se en "conductes sectàries"

Ferran Moreno/Marta FreixanetActualitzat

Qui vulgui saber qui és Amadeo Llados només cal que ho pregunti a qualsevol adolescent. De seguida en trobarà algun que li explicarà qui és, què fa o què diu.

S'ha popularitzat a través de vídeos d'Instagram i de TikTok. De fet, no cal seguir-lo. L'aplicació fa que molts joves vegin els seus continguts de manera recomanada per l'algoritme.

Se'l podria descriure com a influencer. Però va molt més enllà. Experts en sectes emmarquen el seu comportament com una "conducta típicament sectària" que també podria encaixar en "estafes piramidals".

Pràcticament sempre sense samarreta, ensenya músculs i presumeix de dones i diners. I marca el camí als joves: si ells volen, si fan el que toca, podran ser milionaris com ell.

Per ara, la Fiscalia no ha obert investigacions o diligències contra Llados, però diferents veus alerten que se'l podria perseguir per estafa o per delictes d'odi.
 

Què explica en els seus vídeos?

Llevar-se a les cinc del matí, tonificar-se, viure una vida d'abundància, convertir-se en milionari, estar amb moltes dones... Aquests són alguns dels ítems que repeteix diàriament en els seus continguts.

Molts dels mantres que predica són denigrants contra les persones grasses o les dones. I utilitza paraules com "mileurista" per etiquetar tots aquells que tenen feines i vides "ordinàries", i assimilar-los a la seva idea de fracàs.

Per ell, l'èxit és tenir tots els cotxes de luxe que desitgi, ser molt estricte amb les rutines d'exercici físic i tenir com a objectiu a la vida fer tots els diners possibles.

Captura d'un dels vídeos de Llados a les xarxes
Captura d'un dels vídeos de Llados a les xarxes

"Segons ell, el més important és Déu i després ja ve ell mateix i la resta de persones", explica el Carles, alumne de 4t d'ESO a l'Institut Montserrat Roig de Terrassa.

La Gina, de 2n de Batxillerat, adverteix d'algunes de les incongruències del seu discurs: "Ell mateix es contradiu, perquè recomana llegir tres hores al dia, però, en canvi, renega d'estudiar ortografia a l'escola."

Molts d'ells n'han parlat a classe, amb els companys, i se sorprenen del tracte cosificador envers les dones. "Però té molta força de convicció", adverteixen.

"Persones com aquesta mostren comportaments sectaris: un discurs únic, excloent, que fonamenten en el menyspreu a determinades persones", diu Miguel Perlado, psicòleg especialista en sectes. "Contínuament és autoreferencial, amb un autobombo i un narcisisme que no tenen límits".  


Com enganxa els joves?

Els seus vídeos acumulen milions de visualitzacions. "Ho fa amb un estil molt directe", diu l'Àlex, alumne de 2n d'ESO. Però la fórmula de Llados, com d'altres gurus de la xarxa, fa un pas més.

Ven sessions a través de la seva pàgina web perquè, qui ho vulgui, pugui tenir una connexió en línia amb ell i poder mantenir-hi "converses exclusives". El preu, 100 euros. Després, ja venen el que anomena "cursos". En aquest cas, el cost s'enfila, per exemple, a 1.800 euros.

Molts d'aquests joves s'encarreguen de copiar, reproduir i esbombar els seus "manaments" amb múltiples perfils a Instagram o TikTok. I ho fan, com descriu la periodista Rocío Vidal en la seva investigació sobre Amadeo Llados, amb la promesa que es podran endur el 30% del que paguin els nous afiliats.

La periodista explica que, de fet, actualment "8.000 xavals li estan pagant 50 euros al mes cadascun". Amb el seu procés de captació de més adolescents aconsegueix l'efecte piramidal.  

"Clarament estableix una piramidalització i fidelització dels clients i seguidors que tendeix a crear una estructura amb una persona al capdavant, amb un discurs únic i exclusiu", recalca Perlado.

"Es nodreix de la debilitat la dependència dels altres", adverteix Perlado. "Fa que el jovent pugui abandonar els seus interessos, deixar els estudis, abocar-se completament a aquest tipus de propostes, perdre de vista el que és un punt de vista realista i que les coses s'han d'aconseguir amb esforç", afegeix.

 

Es pot perseguir penalment la seva conducta?

"El fet que tingui un comportament sectari no és constitutiu de cap mena de delicte. En el cas d'aquest senyor, si haguéssim de plantejar una denúncia, aniríem per estafa o per delictes d'odi, que aquí semblen més evidents".

Ho apunta l'advocat especialista en sectes José Manuel Moratalla, que veu en l'article 510 del Codi Penal la fórmula més eficaç per aconseguir que la conducta de Llados tingui conseqüències penals.

Discursos que descriu com a clarament discriminatoris podrien encabir-se, segons el seu parer, en aquest tipus delictiu. També emmarcar-lo en l'estafa tindria sentit en tant que es dirigeix a un públic molt jove, influenciable, i el seu és un "engany suficient", assenyala l'advocat.

De moment, però, la Fiscalia indica a TV3 que no tenen coneixement de cap actuació penal contra Llados, i la Policia Nacional recorda que des de fa alguns mesos ha creat un canal específic amb l'adreça sectasdestructivas@policia.es.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InstagramTikTok
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut