La policia ha difós públicament imatges dels primers arrestos de persones en aplicació del seu pla contra la immigració il·legal
La policia ha difós públicament imatges dels primers arrestos de persones en aplicació del seu pla contra la immigració il·legal (EFE)

Primers migrants detinguts casa per casa per ser deportats a Ruanda des del Regne Unit

El govern britànic assegura que les detencions pel controvertit pla migratori continuaran els pròxims dies amb la previsió que els primers vols s'enlairin al juliol

Redacció/Agències

El govern britànic ja aplica el seu pla d'expulsió d'immigrants sense papers a Ruanda. Una iniciativa molt controvertida amb què vol dissuadir, diu, les persones que travessen el canal de la Mànega des de França, en petites barcasses, amb el propòsit d'establir-se al país com a demandants d'asil.

Aquest dimarts la policia britànica ha fet les primeres detencions d'immigrants i ja n'ha difós les primeres proves gràfiques. Les imatges enregistrades per la policia mostren com els agents es desplacen casa per casa seguint, aparentment, una llista. També es veu com els immigrants són emmanillats i tancats en una furgoneta policial.
 


El Ministeri de l'Interior no ha quantificat els arrestos, però ha assenyalat que n'hi haurà més. Això, després que la setmana passada el Parlament aprovés considerar Ruanda un "país segur" on enviar els potencials refugiats. El govern de Rishi Sunak té previst expulsar aquest any unes 5.700 persones.

El govern britànic ja ha activat la maquinària logística del seu pla migratori. El ministeri ha confirmat que ja ha reservat avions comercials per poder operar els vols xàrter i també un aeroport, amb la previsió que els primers avions comencin a enlairar-se cap a l'Àfrica al juliol
 

Anunci abans d'anar a les urnes

El Partit Laborista ha criticat el govern per anunciar la mesura la vigília de les eleccions municipals parcials que es fan aquest dijous a Anglaterra. Un portaveu del partit ha afirmat que "es tracta d'un programa minúscul amb un cost exorbitant" i que les organitzacions criminals de tràfic de persones "s'adonaran d'aquesta estafa".

El ministre de l'Interior, James Cleverly, ha defensat que el pacte amb Kigali perquè aculli els demandants d'asil que arriben a territori britànic per vies irregulars és "una resposta pionera al desafiament global de la immigració il·legal".

"Els nostres equips treballen a bon ritme per detenir ràpidament tots aquells que no tenen dret a ser aquí perquè els vols puguin enlairar-se."

Segons el primer ministre, Rishi Sunak, es tracta de dissuadir persones vulnerables a fer perilloses travesses. Els opositors --també del seu propi partit-- diuen que tot plegat és un pretext per poder executar una llei que consideren bàsicament immoral.

Més de 7.500 migrants han arribat al Regne Unit en barcasses des de França aquest any (Reuters/Chris J. Ratcliffe)


Sindicats de funcionaris i organitzacions humanitàries alcen la veu

L'FDA, un sindicat que representa funcionaris públics, ha engegat la impugnació legal de la polèmica mesura. El seu secretari general, Dave Penman, ha denunciat que la llei exposa alguns treballadors públics a infringir potencialment el dret internacional:

"Els funcionaris públics no s'haurien de veure mai en una posició en la qual entrin en conflicte les instruccions dels ministres i el compliment del Codi de Servei Civil, però això és exactament el que ha decidit fer el govern."

S'espera que altres sindicats i organitzacions humanitàries contràries a la mesura presentin impugnacions per evitar l'enlairament dels vols, després que el Tribunal Suprem del Regne Unit declarés il·legal aquesta política l'any passat

Organitzacions que treballen amb refugiats com Care4Calais han avançat que les detencions han disparat la preocupació entre moltes persones. Freedom from Torture ha alertat que la por a ser detinguts i deportats portarà alguns migrants a "passar a la clandestinitat i a desconnectar-se del seu sistema de suport".

Expulsat un sol·licitant d'asil a Ruanda a canvi de 3.500 euros

En paral·lel, el Regne Unit va deportar dilluns a Ruanda un home d'origen africà a qui li havien denegat la sol·licitud d'asil. L'expulsió es va fer de forma voluntària i a canvi de 3.000 lliures --uns 3.500 euros--, segons el diari britànic The Sun

Aquesta expulsió s'ha fet en virtut d'un mecanisme vigent des del 2022 i que és diferent del nou pla migratori. Aquest protocol fixa compensacions d'ajuda financera per a totes aquelles persones que accedeixin a ser deportades o repatriades als seus països.

 

ARXIVAT A:
MigracionsRegne Unit
Anar al contingut