Centenars de persones han participat a la manifestació del 25 d'abril a València (Europa Press/Rober Solsona)
Centenars de persones han participat a la manifestació del 25 d'abril a València (Europa Press/Rober Solsona)

"Llengua, cultura i futur": clam del primer 25 d'abril al País Valencià amb el govern PP-Vox

La celebració d'enguany s'emmarca en l'Any Estellés, que commemora el centenari del naixement del poeta de Burjassot

Redacció / AgènciesActualitzat

És la primera manifestació de la diada del 25 d'abril al País Valencià des que el Partit Popular i Vox van arribar a la Generalitat. I amb el lema escollit enguany --"País Valencià: llengua, cultura i futur"--, l'entitat Acció Cultural ha volgut reivindicar "la lluita pels drets lingüístics, la memòria democràtica i l'antifeixisme, l'educació en valencià i uns mitjans públics independents".

Segons l'associació, milers de persones han assistit a la marxa d'aquest dissabte pel centre de València per commemorar el 25 d'abril, la jornada  que es recorda la batalla d'Almansa. Entitats com Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua i Intersindical Valenciana també s'han afegit a la mobilització.

La presidenta d'Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, ha carregat contra les proposicions de llei "infames" de l'executiu format pel PP i Vox, partits que ha acusat d'intentar una "assimilació completa a Espanya" i de "castellanitzar per la força de la llei".

"Som un poble al qual no han pogut silenciar ni eliminar, malgrat tots els seus intents"

Esquerra Republicana i la CUP han participat en la manifestació per "combatre l'extrema dreta i defensar la llengua". Els dos partits han denunciat que des que la dreta té majoria a les Corts, els drets socials i lingüístics "han retrocedit".

"Ens plantem pel valencià" o "La llengua no es toca" han estat alguns dels clams durant la manifestació (Europa Press/Rober Solsona)

Celebració de l'Any Estellés

Abans de la manifestació de la tarda, el teatre Olympia de la capital valenciana ha acollit un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés amb motiu del centenari del seu naixement. L'acte s'ha centrat en la seva faceta més política i el seu "compromís civil pel país".  

Durant l'homenatge a l'escriptor de Burjassot, la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós, ha ressaltat que "a través d'Estellés hem conegut la llengua que ens van negar".

Una altra de les intervencions ha estat una taula rodona entre la consellera de la Presidència del govern català, Laura Vilagrà, d'ERC; la presidenta de la Federació Socialista de Mallorca, Patricia Gómez; i la diputada de Compromís-Sumar al Congrés, Àgueda Micó.

Les tres representants de formacions d'esquerres han cridat a la mobilització per "recuperar la dignitat" enfront dels "retrocessos" del PP i Vox, i han criticat la Generalitat valenciana per no celebrar "institucionalment" l'Any Estellés.

Custòdia "temporal" del premi Guillem Agulló

Tal com va anunciar el govern català el mes de març, el Premi Guillem Agulló se celebrarà de manera temporal a Catalunya després que les Corts Valencianes decidissin eliminar-lo.

La vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, s'ha reunit amb els pares del jove assassinat per un grup neonazi el 1993, que han agraït el gest de la Generalitat: "Ens han rescatat del perill de l'extrema dreta", ha dit el pare.

El guardó reconeix des del 2016 les persones, entitats i iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d'odi. "És temporal, custodiarem el premi fins que faci falta", ha assenyalat Vilagrà, que ha destacat que és "un premi de rabiosa actualitat".

ARXIVAT A:
Català País Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut