L'Iran endureix la retòrica i diu que pot atacar Israel "en segons" i amb "armes mai utilitzades"

El president iranià sosté que la resposta serà "immediata, dura i dolorosa" contra qualsevol que actuï contra els seus interessos

RedaccióActualitzat

Les autoritats iranianes han endurit la retòrica contra Israel en les últimes hores i asseguren que si l'estat jueu els ataca la contraresposta serà "en segons" i amb "armes no utilitzades fins ara". 

"Els sionistes han de saber que aquesta vegada no tindran dotze dies i que la resposta que rebran es donarà en segons", ha asseverat en una entrevista a la televisió estatal el viceministre d'Exteriors i negociador nuclear en cap, Ali Bagheri Kani.

Ho deia amb referència al fet que l'atac amb prop de 300 drons, míssils i coets que va llançar l'Iran cap a Israel dissabte va ser una resposta al bombardeig israelià de l'ambaixada iraniana a Damasc, la capital siriana, l'1 d'abril.


Si Israel contraataca hi haurà una resposta contundent

El país xiïta ha apujat el to de les declaracions després que Israel anunciés la passada nit que respondria amb un contraatac "clar i dolorós", però que no desemboqués en una guerra regional. 

Diversos alts càrrecs iranians han sortit als mitjans per avisar Israel que si els ataca la resposta serà contundent. El portaveu de la Comissió de Seguretat Nacional del Parlament iranià, Abolfazl Amouei, ha afirmat que en l'atac de dissabte no es va utilitzar "un poder significatiu" i que tenen noves armes a disposició. 

 "Estem preparats per utilitzar armes que no s'han utilitzat fins ara. Tenim plans per a tots els escenaris."

A més, el president iranià, Ebrahim Raisi, en una conversa telefònica amb l'emir de Qatar, el xeic Tamim bin Hamad al-Thani, ha afirmat que la resposta serà "immediata, dura i dolorosa" contra qualsevol que actuï contra els seus interessos. 

En previsió de possibles represàlies, l'Iran ha tancat les seves instal·lacions nuclears, segons ha notificat l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica aquestes últimes hores.


Augment dels esforços diplomàtics per evitar l'escalada de tensió

Tot i això, també augmenten els contactes diplomàtics. El portaveu de la diplomàcia iraniana ha insistit que no tenen la intenció d'afegir més tensió al Pròxim Orient. En les últimes hores, l'Iran ha parlat amb almenys 20 països i organitzacions internacionals com l'ONU per contenir les repercussions del seu atac a Israel. 

"He explicat la posició clara de la República Islàmica de l'Iran pel que fa a la importància d'una pau i una seguretat estables a la regió i a prevenir la propagació de tensions, i he aclarit la inexorabilitat de la seguretat nacional i els nostres interessos."

Això contrasta amb l'advertència que les forces armades iranianes han dirigit als Estats Units, el Regne Unit, França i Alemanya sobre el seu suport a Israel. Així ho ha dit el portaveu Abolfazl Shekarchi:

"Si qualsevol, inclosos vosaltres i el règim (Israel), travessa els límits, li tallarem les cames amb més força que la resposta anterior a Israel."

 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IranIsraelGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut