Bloc de pisos de Barcelona
El govern considera que el sistema aplicat ignora l'índex català i vulnera la mateixa llei estatal d'habitatge (Wikimedia Commons/Enric)

L'índex estatal de preu del lloguer, als tribunals: la Generalitat denuncia que sigui homogeni

El govern català no demanarà mesures cautelars i, per tant, no se suspendrà l'aplicació de l'índex estatal mentre no es resolgui el procediment

La Generalitat porta l'Estat als tribunals per l'índex de preus dels lloguers. El govern ha presentat un recurs contenciós administratiu davant de l'Audiència Nacional perquè considera que el sistema aplicat ignora l'índex català i vulnera la mateixa llei estatal d'habitatge

El procediment el que busca és que no s'apliqui un índex homogeni per a tot l'Estat i reclama una fórmula mixta que combini l'ús de l'índex de preu de lloguers català i estatal. Segons l'executiu, en el 57% dels lloguers l'aplicació combinada dels dos índexs comportaria una reducció del seu preu.

Així ho ha anunciat la consellera de Territori, Ester Capella, en una roda de premsa on ha explicat que el contenciós s'ha presentat després que el 5 d'abril s'enviés un requeriment previ al ministeri perquè esmenés la seva resolució i no ha rebut resposta.

Combinar l'índex estatal i català

En aquest sentit, la consellera ha carregat contra el que ha titllat de visió "uniformitzant" del govern espanyol. Capella assegura que l'executiu central va presentar una mesura que no anava en la línia dels acords pactats ni de la llei d'habitatge, que parla "de sistema d'índexs i no d'índex". "L'Estat incompleix les seves pròpies lleis", ha reblat la consellera.

La consellera Ester Capella en la roda de premsa d'aquest dimecres (ACN/Aina Martí/Albert Hernàndez)

El Departament recorda que la normativa actual obliga l'Estat a aplicar l'índex per àmbits territorials; a tenir en compte els sistemes que poguessin existir prèviament a les comunitats autònomes --com és el cas de Catalunya-- i a vetllar per la coordinació en l'aplicació de tots dos.


No se suspendrà l'aplicació actual de l'índex estatal

Tot i això, el govern català no demanarà mesures cautelars i, per tant, no se suspendrà l'aplicació de l'índex estatal mentre no es resolgui el procediment.

De fet, Catalunya és l'única comunitat autònoma on s'apliquen aquests preus de referència elaborats pel Ministeri d'Habitatge que el que busca és limitar els lloguers a les zones considerades tensionades, un instrument previst en la llei d'habitatge del govern.

Fins ara cap altra comunitat autònoma ho ha sol·licitat.
 

Mesures contra els allotjaments turístics

D'altra banda, la consellera ha retret a la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, que enviés una missiva, datada el 30 d'abril, en la qual insta la Generalitat a estudiar mesures davant l'auge dels lloguers turístics i la convoca a una reunió el pròxim 24 de maig.

"A la ministra li preocupen coses que a Catalunya ja tenim resoltes. Que prenguin nota del que hem fet i hem regulat", ha dit Capella, que ha fet pública la carta.

La consellera ha contestat a Rodríguez amb una altra missiva en la qual fa un repàs dels passos fets pel govern per regular els pisos turístics i, més recentment, el lloguer de temporada i d'habitacions.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut