Façana de Telefónica
El pla del govern espanyol és triplicar la participació a Telefónica i ser l'accionista majoritari (EFE/Mariscal)

L'Estat desembarca a Telefónica amb el pla d'evitar que la controlin accionistes saudites

La Societat Estatal de Participacions Industrials ha adquirit el 3% de les accions de Telefónica i l'objectiu és arriba a controlar-ne un 10%

L'Estat ja controla el 3% de les accions de Telefónica, segons ha comunicat la Societat Estatal de Participacions Industrials. Aquest és el primer moviment oficial amb què es confirma el desembarcament de l'Estat en l'operadora, una maniobra ordenada pel Consell de Ministres.

La intenció del govern espanyol és arribar al 10% del capital de Telefónica, perquè la considera estratègica. D'aquesta manera es convertiria en el primer accionista, just al davant de l'operadora saudita STC, que té el 9,9% des del passat mes de setembre.


L'Estat torna al capital de Telefónica

Aquest 9,9% va permetre als saudites ser aleshores el principal accionista, fet que es va comunicar sense que ni la companyia espanyola ni l'Estat n'hagués tingut cap coneixement previ.

La maniobra va encendre el llum d'alerta en el govern espanyol, que veia en STC un accionista no europeu que podria accedir a l'abundant informació confidencial que controla Telefónica en l'àmbit de les telecomunicacions i les dades.

És per això que l'executiu de Pedro Sánchez va decidir tornar al capital de Telefónica 26 anys després d'abandonar-lo i convertir-se en un soci estable i amb vocació de permanència.

El desembre passat el Consell de Ministres va ordenar el seu braç inversor, la SEPI, que comencés a comprar accions de Telefónica fins a un màxim del 10% del capital, amb què superaria el 9,9% de STC.


Una tendència marcada a Europa

La compra d'accions de l'operadora per part del govern espanyol s'emmarca dins d'una línia d'actuació de diversos governs de la Unió Europea decidits a augmentar les posicions de control de les empreses que consideren estratègiques.

A Alemanya, per exemple, l'Estat controla, directament i indirectament més d'un 30% del capital de Deutsche Telekom. A França, Orange té una participació estatal de més del 13% i a Itàlia l'estat controla un 9,8% de Telecom Italia tot i que el govern de Meloni ha anunciat que vol arribar fins al 20%.

Anar al contingut