Un carrer de Teheran amb un cartell antiisraelià amb míssils de l'Iran (Reuters)

Israel ataca l'Iran, però cap dels dos ho admet oficialment per no escalar la tensió

No hi ha instal·lacions nuclears afectades en l'atac amb drons d'aquesta matinada a la ciutat d'Esfahan

RedaccióActualitzat

Israel ha llançat aquesta matinada un atac amb drons contra l'Iran, segons fonts de l'administració dels Estats Units. És la resposta a l'atac iranià del cap de setmana passat contra territori israelià. L'escalada després d'aquest atac era esperada, malgrat les pressions d'Occident, i especialment de Washington, a Netanyahu. 

Les autoritats israelianes no han confirmat oficialment l'atac, però la mateixa televisió estatal iraniana assegura que hi ha hagut algunes explosions als afores de la ciutat d'Esfahan, on hi ha una base militar de les forces aèries i també instal·lacions nuclears.

 

En qualsevol cas, totes les instal·lacions nuclears del país, que en alguna ocasió havien estat atacades per l'exèrcit israelià, estan intactes, diu la mateixa televisió. De fet, mostra imatges d'aparent normalitat.

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha confirmat després que no hi ha hagut danys en cap instal·lació nuclear i demana contenció a les parts.

Imatge d'arxiu d'una instal·lació nuclear a la ciutat d'Esfahan(Reuters)

L'Iran dona a entendre que no hi haurà represàlies immediates

Ni Tel Aviv ni Teheran volen reconèixer obertament l'atac. S'enten que busquen no provocar els sectors més radicals i no entrar en una escalada de respostes.

El president iranià. Ebrahim Raisí, ha fet un discurs aquest matí i no ha dit res sobre les explosions a la ciutat central d'Esfahan, tot i que ha esmentat breument el context internacional tens al Pròxim Orient.

A l'Iran, l'agència oficial de notícies Irna ha reconegut que hi ha hagut explosions al centre del país, però assegura que no hi ha víctimes ni destrosses materials. Les mateixes fonts també remarquen que aquestes explosions són la resposta de les defenses antiaèries iranianes, que han pogut abatre un nombre indeterminat de drons. 

"Gràcies a la nostra vigilància, s'ha disparat a objectes voladors", ha assegurat després el comandant en cap de l'Exèrcit de l'Iran, el general Abdul Rahim Mussavi, a l'agència iraniana Defa Press, especialitzada en defensa.

Davant la pregunta de si l'Iran respondrà a l'agressió, Mussavi ha afirmat: "Ja s'ha vist la resposta de l'Iran", fent referència a l'atac de dissabte a Israel.

En aquesta línia, l'agència Reuters recull la declaració d'un alt funcionari iranià: "L'Iran no té cap pla de represàlies immediates".

Tot i que mitjans dels EUA han difós que Israel ha informat prèviament Washington de l'atac, un portaveu de l'exèrcit hebreu ha dit aquesta matinada que Tel-Aviv, de moment, no en farà cap comentari oficial.

L'Iran ha mantingut l'espai aeri tancar unes hores, però s'ha reobert aquest matí. 


El paper dels Estats Units

Israel hauria avisat Washington de l'atac tot i que els Estats Units no haurien aprovat l'operació ni hi haurien participat.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, ha assegurat avui que el seu país "no està implicat en operacions ofensives", després de concloure el G7 d'Exteriors a l'illa italiana de Capri, que ha advocat per una desescalada de les tensions a l'Orient Mitjà.

Blinken també ha concretat que els Estats Units "no donen suport a una operació a gran escala a Rafah". D'aquesta manera, ha negat haver  pactat amb Israel una resposta moderada a l'atac iranià anterior, a canvi del vistiplau per una incursió d'Israel a Rafah, al sud de la Franja de Gaza. Els israelians consideren que és un dels últims reductes de Hamas.

De fet, Israel ha mogut tropes i tancs cap a aquesta zona en les últimes hores. A Rafah actualment hi malviuen amuntegats prop de dos milions de palestins desplaçats per la guerra. La Unió Europea alerta del risc d'una catàstrofe humana per la impossibilitat d'evacuar aquesta zona.

ARXIVAT A:
IranIsrael
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut