Illa ha pronunciat la conferència al Museu Marítim de Barcelona (EFE/Alejandro García)

Illa aposta per un model de finançament més equilibrat amb el que aporta Catalunya

En una conferència, el candidat del PSC ha anunciat que farà una auditoria als serveis públics si arriba a la presidència de la Generalitat

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha presentat aquest dijous al Museu Marítim de Barcelona les línies mestres del programa electoral per a les eleccions del 12 de maig.  

Davant d'un miler de militants i representants de la societat civil, el candidat socialista ha explicat les primeres propostes que pensa tirar endavant si arriba al govern.

Illa ha situat entre les seves prioritats si és president formar un govern "per sobre d'ideologies i partits", que "allargui la mà", i arribar a un "acord de finançament" amb l'Estat, que permeti desplegar el consorci tributari previst a l'Estatut del 2006.

Un model que, per al candidat socialista, hauria de revertir la situació actual, en què Catalunya és la tercera comunitat en aportar als fons públics, però la catorzena a l'hora de rebre finançament de l'Estat:

"No estem d'acord que Catalunya sigui la tercera en aportació de recursos i la catorzena en recepció de recusos. Qualsevol màxim representant de qualsevol territori d'Espanya defensaria que això no és just."

En el marc de la conferència "Unir i servir", el dirigent socialista ha assegurat que la seva primera mesura si arriba a la presidència de la Generalitat serà un decret per fer front a la sequera, dotat amb 3.500 MEUR.

El candidat tampoc no s'ha estalviat crítiques als  anys de governs independentistes, i per això s'ha compromès a crear un "comissionat per a l'autogovern de Catalunya", que faci una auditoria per conèixer l'estat dels serveis públics, centrant-se en el període dels 10 anys que han passat des de l'últim tripartit:

"No es tracta d'anar contra ningú, no tinc ni tenim temps per perdre en això ni de passar comptes amb ningú. Es tracta de saber què ha passat i què hem de fer per posar els serveis públics al nivell que Catalunya mereix."

D'altra banda, el candidat socialista ha recordat com l'Estatut del 2006 també dona competències exclusives a la Generalitat en 14 àmbits i que obre la porta a 50 traspassos, que no s'han desplegat.

A la conferència hi ha assistit la plana major del PSC a més d'agents econòmics i socials, com el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, o el secretari general d'UGT, Camil Ros, que ocupaven la primera fila.

També personalitats provinents de l'espai de l'antiga Convergència, com Miquel Roca o els exconsellers Santi Vila i Miquel Sàmper.

ARXIVAT A:
PSCFinançament autonòmicSalvador IllaEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut