Funcionaris de presons bloquegen els accessos a Brians en protesta contra la negociació dels sindicats
Exigeixen la dimissió de la consellera Ubasart (3Cat)

Fracassa la reunió amb els sindicats de presons, que acusen Justícia de voler guanyar temps

Mentre que el Departament en fa una valoració positiva, dos sindicats han acabat marxant abans d'hora i, al matí, funcionaris contraris a la negociació han protestat als accessos de Brians

RedaccióActualitzat

La primera trobada del grup de treball entre govern i sindicats de presons per buscar solucions a la crisi oberta arran de la mort de la cuinera de Mas d'Enric ha acabat sense avenços. Dos dels sindicats han acabat marxant de la trobada. I els que s'han quedat fins al final n'han sortit també descontents, contràriament a Justícia, que valora la trobada com a positiva.

Els sindicats acusen el departament de guanyar temps fins a les eleccions; diuen que no se'ls ha ofert mesures concretes immediates i demanen que se'ls permeti l'ús d'aerosols de gas pebre per reduir presos violents i insisteixen a demanar cessaments.

CSIF, un dels sindicats de funcionaris que ha abandonat la reunió, assegura que les taules de treball --se n'han creat dues, una sobre seguretat i l'altra sobre mesures laborals-- són una cortina de fum per tenir una campanya tranquil·la. També argumenten que les mesures que ha pres Justícia són insuficients.


Bloqueig a les presons Brians 1 i 2

La jornada havia arrencat amb un grup de funcionaris crítics amb els sindicats protestant per sorpresa davant Brians 1 i 2 perquè s'oposen a qualsevol negociació i es consideren "traïts" pels representants sindicals.

La protesta als centres de Sant Esteve Sesrovires, que n'ha bloquejat els accessos, ha arrencat a primera hora del matí i s'ha allargat fins a les nou. El tall, que ha durat dues hores i mitja, ha volgut mostrar el seu rebuig a la negociació iniciada pels sindicats amb el Departament de Justícia aquest dimarts.  

Els protestants asseguren que no se senten representats en aquesta negociació, perquè els sindicats s'han saltat la línia vermella: la petició de dimissions arran de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric del Catllar a mans d'un pres que després es va suïcidar.

Hi afegeixen que els representants sindicals han actuat de manera unilateral i sense consultar la plantilla. A més, defensen que les dues taules de negociació creades, una sobre mesures laborals i l'altra sobre seguretat, "no tenen sentit amb un govern en funcions".

En Francesc, portaveu de Marea Blava i membre de la plantilla de funcionaris, ha afirmat que la qüestió va més enllà de mesures laborals.

"No té cap sentit negociar amb un govern en funcions. Parlem d'anar a treballar amb la seguretat que podrem tornar a casa. Volem dimissions, perquè no es pot negociar amb els responsables de la gestió penitenciària, que no ens estan garantint aquesta seguretat"


Els treballadors, que han convocat vagues per al 26 d'abril i l'11 de maig, exigeixen les dimissions de la consellera Gemma Ubasart i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Durant l'aturada, els funcionaris han decidit en assemblea mantenir les mobilitzacions. La següent serà una concentració massiva l'11 d'abril a Madrid, on almenys 350 funcionaris catalans es manifestaran amb funcionaris de tot l'estat per reclamar més seguretat a les presons.

Funcionaris de presons bloquegen els accessos a Brians en protesta contra la negociació dels sindicats
Els funcionaris han bloquejat els accessos i només han permès l'accés dels serveis essencials (3Cat)

Durant el tall, els protestants han tornat a fer fogueres amb neumàtics a les portes dels dos centres penitenciaris i només han permès l'accés dels serveis essencials. S'hi han desplegat diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra per garantir l'ordre públic en les protestes.

L'última protesta dels funcionaris de presons va tenir lloc el 25 de març a Brians 2, una concentració que es va fer coincidint amb la sortida del futbolista Dani Alves.

Funcionaris de presons bloquegen els accessos a Brians en protesta contra la negociació dels sindicats
Els concentrats són contraris a la negociació amb la Generalitat (3Cat)
ARXIVAT A:
Presons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut