Dues persones grans remenen paperassa davant d'un ordinador
La declaració de la renda incorpora automàticament la quantitat corresponent a la declaració del 2023 (iStock/Wavebreakmedia)

Eres mutualista als anys 70? Com reclamar a Hisenda els diners que vas pagar de més llavors

L'Agència Tributària ha automatitzat el tràmit en la declaració de la renda del 2023, però els contribuents encara són a temps de reclamar els imports del 2019 al 2022

RedaccióActualitzat

Els jubilats que van fer aportacions a mutualitats laborals entre el 1967 i el 1978 tenen dret des d'aquest any, i fruit d'una sentència del Suprem, a recuperar una mitjana d'uns 3.000 euros que han perdut perquè se'ls ha fet tributar més del que tocava.

El cas, que és força enrevessat, l'ha explicat aquest dimecres el programa Tot es mou de TV3:

 

Com afecta la declaració de la renda?

Hisenda assegura que ha incorporat a la base de dades de la declaració del 2023 tota la informació necessària per donar compliment a la sentència, i als afectats els hauria d'aparèixer automàticament el concepte "ajustament per mutualitats" amb la corresponent quantitat a percebre en l'apartat de "rendiments del treball" de la declaració.

En cas d'haver-la presentat sense adonar-se que hi faltava aquest concepte, es pot demanar una rectificació.

D'aquesta manera, al contribuent li tocarà pagar menys de l'IRPF, o directament tindrà dret que li tornin diners.


És automàtic?

En principi, la declaració del 2023 incorpora automàticament la quantitat corresponent, però els afectats poden reclamar també el cobrament de tot allò que haurien d'haver percebut des del 2019 fins ara.

No abans, perquè els exercicis fiscals anteriors al 2019 ja han prescrit. I convé fer-ho aviat, perquè el 30 de juny també prescriurà l'exercici del 2019.

La reclamació dels anys 2019, 2020, 2021 i 2022 no és automàtica, però sí que és molt senzilla: cal dirigir-se al web de l'Agència Tributària, identificar-se i omplir el formulari.

A la sol·licitud no cal adjuntar-hi cap tipus de documentació: n'hi ha prou amb el NIF, els noms i cognoms, telèfon i número de compte.


Soc l'hereu, puc reclamar?

Sí, la reclamació no només és cosa dels afectats. En cas de defunció, també la poden presentar els seus hereus, que tindran dret a percebre els diners que corresponguin des del 2019 fins a l'any que va morir el contribuent.


Com sé si vaig ser mutualista?

La resposta és senzilla: només cal omplir el formulari i comprovar-ho. Rebràs un justificant i Hisenda s'encarregarà de comprovar les dades i fer l'ingrés, si hi tens dret.
 

Qui en queda exclòs?

No tenen dret a aquest ajustament les pensions de viudetat, les no contributives, les obtingudes per aportacions a les mutualitats laborals d'autònoms i els funcionaris públics que han estat dins del règim de classes passives.

L'Agència Tributària, en tot cas, ha habilitat una secció de preguntes freqüents sobre tota aquesta casuística que pot acabar d'aclarir qualsevol dubte als contribuents pensionistes-mutualistes. A més, també ha fet aquest vídeo explicatiu:

ARXIVAT A:
Economia de butxacaDrets laboralsAgència Tributària IRPF
Anar al contingut