"Ens va costar molt denunciar": parlen tres pacients d'un físio condemnat per abusos sexuals

La sentència recull que un fisioterapeuta conegut a Sant Pol de Mar actuava "sense consentiment" i per satisfer el desig sexual, però el condemnat continua exercint perquè la sentència no és ferma

Begoña Grigelmo Miguel / Josep Maria Porta Palau / Emma Pons VallsActualitzat

El jutjat penal 1 d'Arenys de Mar, al Maresme, ha condemnat un fisioterapeuta conegut a Sant Pol de Mar per abusos sexuals a tres dones entre el 2017 i el 2019. La sentència, de principis de març, li imposa una pena de multa de 21, 18 i 9 mesos de 10 euros diaris; és a dir, en total, 14.400 euros, i la prohibició d'exercir durant dos anys.

El tribunal conclou que el fisioterapeuta actuava "sense consentiment" i per satisfer el desig sexual, però com que la sentència no és ferma --l'acusat hi ha interposat recurs-- continua exercint i això neguiteja les denunciants: "Sabem que segueix treballant, que segueix fent el mateix, que porta una vida normal... A ell de moment no li ha passat res", explica l'Alba.

La Fiscalia demanava penes superiors; concretament, nou anys de presó i cinc d'inhabilitació, pels fets que el jutge considera provats i pels quals també imposa al professional una indemnització de 3.000 euros a dues de les afectades, així com de 1.500 a la tercera.

"L'acusat es va apartar, primer de manera subtil, però després, clamorosament, de la praxi professional per fer el que va voler amb ànim libidinós, arribant a materialitzar tocaments que no van ser consentits per les víctimes"

Les tres dones que han denunciat valoren que el jutge els hagi donat la raó en un context en què, al poble, no les havien cregut. Així ho explica la Cèlia, una altra de les denunciants:

"Ens deien 'fins que no hi hagi la sentència, aquest home és innocent'. Ara ja hi ha la sentència, és culpable, l'han condemnat. Espero que ara ja diguin: 'Ostres, doncs sí, teníeu raó'"

 

Construïa una relació de "confiança" i després cometia els abusos

Les tres dones van acudir al centre Axxis, la consulta de l'Eduard Sauleda, per problemes com mal d'esquena o de cervicals, després que els recomanessin un professional molt conegut a Sant Pol. És el cas de la Cèlia:

"Jo no havia anat mai al físio, i com que tenia aquesta aura de ser una persona molt respectada a Sant Pol, doncs jo també em basava en això"

Totes tres expliquen que el professional construïa una relació de "confiança" i duia a terme comportaments que les incomodaven, però que pensaven que eren part de la teràpia. I afirmen que més dones van viure el mateix en aquesta consulta.

"Ell ho fa a poc a poc... cada dia una miqueta: avui treu-te les calces, avui et fa un massatge una mica més en una zona que tal, i llavors ja arriba el dia en què sobrepassa tots els límits"

Comentaris fora de lloc sobre el cos de les dones, com "tens uns pits molt bonics", preguntes sobre la seva vida sexual o comportaments com pujar despullat a la llitera de la pacient i fins i tot fer petons a les dones o abraçar-les despullades són algunes de les actituds que condemna la sentència.

 

Les dificultats per identificar l'abús i denunciar

Amb sentiments de confusió, vergonya i culpa, les tres denunciants van optar pel silenci: "No ho identifiques com un abús sexual. Ell és un fisioterapeuta que, en teoria, té una carrera. Tu confies en ell", diu la Cèlia. Hi coincideix l'Alba:

"Tu dones un poder a una persona. Tu estàs vulnerable, despullada. Estàs a les seves mans"

Per a la Gemma també va ser difícil identificar una situació que no entenia, que atribuïa al fet que el fisioterapeuta es volia "enrotllar" amb ella. En cap cas es veia com una víctima d'abús.

"Ell et confonia, inclús quan jo li vaig dir 'no vull res amb tu', em deia que teníem una connexió molt profunda, per això em va costar molt denunciar."

El silenci es va trencar quan, en un poble petit com Sant Pol de Mar, les pacients es van anar trobant i van veure que el que havien viscut no els havia passat només a elles. Juntes, i acompanyades per una psicòloga, van portar el cas als tribunals.

"Trobar-nos entre totes per a mi ha estat com un regal, una teràpia i un acompanyament. Poder-ho dir en veu alta sense sentir-te víctima."

 

Actuava per satisfer el desig sexual

La sentència recull que el fisioterapeuta va actuar "amb la intenció d'atemptar contra la llibertat sexual de les víctimes, satisfent el seu propi desig sexual".

"No feia sinó seguir clars impulsos libidinosos, aconseguint que les seves pacients davant del desconeixement accedissin als tocaments guiades per sentiments inicials de vergonya, ignorància, ridícul..."

La sentència reconeix, per exemple, que "de cap manera cal parlar, ni molt menys en converses de contingut íntim i sexual" a la consulta, "ni cal, de cap manera, que es despulli el fisioterapeuta", i també qualifica "d'inaudit" que per a mal a l'esquena s'acabi fent un massatge als pits.

Durant la seva defensa, el professional va al·legar que tot plegat formava part de la seva praxi professional, que considera que va més enllà de la fisioteràpia i que inclou formacions amb títols com "xamanisme i constel·lacions", "l'art de parlar amb el sol" o "l'ànima múltiple", com recull la sentència.

Quan l'Alba va viure els abusos, ho va denunciar al Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, on es van limitar a suggerir-li una denúncia penal. Un cop la sentència sigui ferma, això podria suposar l'expulsió de l'acusat del Col·legi i la impossibilitat de poder exercir la professió.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat.
ARXIVAT A:
Violència masclistaFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut