La deducció per maternitat pot arribar a ser de 2.200 euros fins als 3 anys

En quins casos es pot deduir l'IRPF a partir d'ara per dur els fills a la llar d'infants

El Suprem resol que la deducció de 1.000 euros addicionals també ha de ser per a les mares que portin els infants a espais no reconeguts com a centre educatiu

Actualitzat

Aquelles mares que portin els seus fills menors de 3 anys a llars d'infants que no estiguin autoritzades com a centre educatiu també poden deduir-se fins a 1.000 euros addicionals en l'IRPF.

Fins ara, l'Agència Estatal de l'Administració Tributària els ho havia denegat, però ara el Tribunal Suprem ha resolt que hi tenen dret

El criteri d'Hisenda era que només eren deduïbles aquelles despeses en llars d'infants o escoles bressol que estiguessin reconegudes com a centre educatiu per l'administració competent, que a Catalunya és el Departament d'Educació. A Catalunya n'hi ha 944 de reconegudes i majoritàriament són municipals. Es poden consultar en aquest mapa


Quant es pot deduir?

Aquesta és una deducció fiscal a la qual només poden accedir les mares, siguin o no monoparentals.

Fins ara, els centres sense autorització per impartir el primer cicle d'educació infantil no podien emetre la informació fiscal corresponent, i per això l'administració tributària no admetia que les mares poguessin obtenir cap deducció fiscal per aquestes despeses. 

Aquesta deducció de 1.000 euros en la renda per despeses en llars d'infants se suma a la deducció per maternitat per tenir fills menors de 3 anys, que consisteix en un import màxim de 1.200 euros anuals. És a dir, les mares es poden arribar a deduir 2.200 euros com a màxim en total. 

Imatge d'una escola bressol (Montse Poblet)

Què diu la sentència del Suprem? 

La sentència, dictada el 8 de gener, anul·la la decisió de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, que va denegar a una mare treballadora el dret a l'increment de la deducció de maternitat fins a 1.000 euros addicionals en l'IRPF per les despeses de custòdia dels seus fills menors de tres anys.

El Suprem considera que, en restringir la deducció només als centres autoritzats, Hisenda imposa un requisit que no està establert en la Llei de l'IRPF. A parer seu, limita les opcions de les mares treballadores per poder beneficiar-se d'aquesta deducció i per això conclou que aquestes despeses seran deduïbles tant si s'abonen a escoles bressol que tinguin autorització com a centre educatiu com a les que no la tenen.

Els centres, però, sí que hauran d'estar "degudament autoritzats" per a la custòdia de menors

Amb aquesta sentència i una altra de la mateixa data en què es rebutja un recurs de l'administració tributària, el Suprem unifica el criteri dels jutjats i tribunals i corregeix la interpretació restrictiva de la deducció aplicada per l'administració.

ARXIVAT A:
Educació Infància IRPF
Anar al contingut