Aragonès insta Pedro Sánchez a resoldre el conflicte polític en els 2 anys que li queden de legislatura

En una entrevista amb TV3, el president de la Generalitat anuncia un pla de xoc per a la creació de llocs de treball per a joves i persones de més de 55 anys

R. RadóActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha emplaçat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a aprofitar "la finestra de dos anys" del que queda de legislatura a l'Estat per resoldre el conflicte polític català amb la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

En la primera entrevista des que és president de la Generalitat, Aragonès ha reclamat a Sánchez que faci una proposta per desbloquejar la situació a Catalunya de cara a uns mesos en què hi haurà "tota la dreta i extrema dreta mobilitzada als carrers i als jutjats":

"Davant la dreta espanyola i el feixisme, els demòcrates espanyols han de veure que, si volen sortir-se'n, han d'anar de la mà de l'independentisme català. Només amb democràcia podem resoldre el conflicte polític."

Dos dies després de prendre possessió com a president, Aragonès ha fet referència en diverses ocasions a la situació de "repressió" que considera que viu Catalunya, el mateix dia que el Tribunal Suprem s'ha mostrat contrari a l'indult dels dirigents sobiranistes condemnats en el judici del procés.

"La repressió ha estat present i, davant de la repressió ens hem d'enfortir molt més", ha afirmat Aragonès, que ha indicat que la necessitat de "tornar a posar el país en marxa" no pot eclipsar la situació política que hi ha a Catalunya:

"Hem de ser molt conscients que la necessitat d'una reconstrucció econòmica i social no ens ha de fer oblidar que hi ha un conflicte polític que es tradueix en repressió i que la gent que hi ha a la presó en surti i que ningú més hi torni a entrar"

Com a sortida d'aquest laberint, Aragonès ha insistit en una llei d'amnistia i un referèndum d'autodeterminació, una proposta que ha insistit que "no serà únicament de president ni de govern", sinó que vol que sigui "de país".

Aragonès ha avisat que no abandonarà "mai" la via de la negociació, tot i reconèixer les dificultats que tindrà la taula de diàleg, on la Generalitat insistirà en l'amnistia i l'autodeterminació. En aquest sentit, ha emplaçat l'executiu de PSOE i Unides Podem a fer també una proposta i ha lamentat que, quan els la van demanar a la primera reunió, la resposta "va ser el silenci".

 

Vicent Sanchis i Pere Aragonès, al Palau de la Generalitat
Vicent Sanchis i Pere Aragonès, al Palau de la Generalitat

 

Fomentar l'ocupació de joves i més grans de 55 anys

En l'actual conjuntura, una de les claus per a l'economia catalana és l'arribada dels fons europeus Next Generation. Aragonès ha avançat que la Generalitat participarà en les reunions on es decideixi la gestió dels fons europeus i que ell mateix ja hi va participar "molt intensament" com a vicepresident del govern de Quim Torra.

Aragonès ha recordat que la caiguda del PIB més forta des de la Guerra Civil s'ha viscut amb la pandèmia i ha dit que ara "és el moment d'abocar recursos". Ha defensat que la gestió d'aquests fons es faci "des de la proximitat" i s'ha mostrat esperançat sobre els recursos que obtindrà Catalunya:

"Si la distribució dels fons europeus es fa en termes d'eficiència, competitivitat i transformació del model productiu, Catalunya obtindrà recursos, perquè estem preparats i tenim els actius per poder-ho aconseguir"

En l'entrevista, Aragonès ha donat detalls sobre un pla de xoc per a la creació de llocs de treball per a col·lectius vulnerables, com ara els joves i els més grans de 55 anys. A més a més d'aquest pla, que preveu presentar en les properes setmanes, s'ha mostrat partidari de promoure l'ocupació juvenil fomentant la contractació i donant ajudes a les empreses per aconseguir que, amb el temps, es consolidin llocs de treball estables.

 

Proposarà reduir-se el sou un 15%

En aquest context econòmic, Aragonès ha anunciat que proposarà als companys del govern reduir-se el sou de president de la Generalitat un 15% a partir d'ara mateix. En la situació actual de pandèmia, creu que cal impulsar mesures que aportin una "mirada diferent cap a l'administració":

"En una circumstància com la que està passant tanta gent, som molt conscients de les dificultats i cal fer un esforç per part de tots"

Segons les dades de l'any passat, el sou del president de la Generalitat és de 153.235 euros anuals, el més alt entre els presidents autonòmics.

 

Pere Aragonès, durant l'entrevista d'aquest dimecres a TV3
Pere Aragonès, durant l'entrevista d'aquest dimecres a TV3

 

"No som un govern de dos partits, som el govern de tot el país"

Al primer tram de l'entrevista, Aragonès ha reconegut que la gestació del govern ha trigat "més temps del que voldríem" i ho ha atribuït a "obstacles importants" sobre la definició de l'estratègia independentista.

El president de la Generalitat ha dit que ell "estava obligat a buscar tots els camins per evitar la repetició electoral" i conservar el 52% dels vots i els 74 diputats que l'independentisme va obtenir a les darreres eleccions al Parlament.

Aragonès ha assegurat que vol governar "a partir de grans consensos" i ha obert la porta a negociar lleis amb els grups parlamentaris aliens als acords d'investidura. Pel que fa a l'executiu, ha insistit en la idea de treballar en equip:

"A la primera reunió que hem fet, un dels conceptes que més he exposat davant els meus companys ha estat el de treballar en equip. Nosaltres no som un govern de dos partits, som el govern de tot el país. Ens n'hem de sortir junts"

 

 

"La CUP ha complert i jo també compliré la meva part"

En l'entrevista, Aragonès ha defensat que l'acord d'investidura signat amb la CUP i l'acord de coalició entre ERC i Junts "són compatibles" i un no elimina l'altre. En aquest sentit, ha defensat el paper de la CUP durant els mesos entre les eleccions i la investidura i s'ha compromès a complir la seva part de l'acord:

"La CUP ha complert l'acord i, malgrat que Junts i ERC hem tardat a posar-nos d'acord, eren allà, a punt, per donar viabilitat al 52%. L'acord l'han complert i jo també compliré la part que em pertoca"

El president de la Generalitat ha evitat l'enfrontament amb la CUP en parlar de la protesta contra un desnonament al Poble-sec, a Barcelona. Ha assenyalat que "cada imatge d'un desnonament és dolorosa" i posa de manifest que l'habitatge és "una de les urgències que viu el país".

Sobre l'embat democràtic, Aragonès ha remarcat que és "essencial" que l'agenda de l'independentisme a l'hora de resoldre el conflicte "coincideixi amb els conflictes similars arreu del món". De cara a un nou referèndum d'autodeterminació, ha defensat que cal estar "més preparats i més forts" i que hi hagi "unes condicions millors".

"Sovint sentim que hem de passar de pantalla. Ara tenim l'oportunitat de fer-ho amb tota la força i voluntat. Per això vull impulsar un pacte nacional per l'amnistia i l'autodeterminació, per jugar aquesta pantalla al màxim"

Amb les eleccions municipals de 2023 a l'horitzó, Aragonès ha apostat per una "unitat d'acció a nivell municipal" que faci que hi hagi el màxim d'Ajuntaments "còmplices amb l'amnistia i l'autodeterminació".

Aragonès també ha volgut fer "un reconeixement a la tasca feta" pel govern presidit per Quim Torra, del qual el va formar part. Considera que l'anterior govern de la Generalitat va haver de treballar en "circumstàncies extremadament dures", entre les quals ha citat la sentència del Suprem contra els líders independentistes, la pandèmia del coronavirus i la fragilitat parlamentària.

 

Pere Aragonès, en els moments previs a l'entrevista a TV3
Pere Aragonès, en els moments previs a l'entrevista a TV3

 

Una "estratègia compartida" de l'independentisme

Un dels obstacles en la negociació entre Esquerra i Junts ha estat el paper del Consell per la República, l'organisme amb seu a Waterloo i presidit per Carles Puigdemont.

Aragonès ha explicat que el Consell va néixer en unes circumstàncies concretes, vinculades a l'exili d'una part del govern de la Generalitat i el veto del Constitucional a la investidura telemàtica de Puigdemont. Sobre el seu paper, ha apostat per una "estratègia compartida" de l'independentisme, en què les administracions funcionin a ple rendiment i les organitzacions tinguin capacitat de mobilització. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari que el rol del Consell el decideixi el conjunt de l'independentisme:

"El Consell per la República ha de ser el que es decideixi de comú acord dins l'independentisme"

Davant la pregunta de si ha parlat amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont des de la investidura, Aragonès ha respost que s'han intercanviat missatges i li ha agraït una carta de felicitació per l'arribada a la presidència.

Aragonès ha destacat que Puigdemont "és el president que va fer possible l'1 d'Octubre" i ha assenyalat que ha de tenir "un paper important en l'àmbit de la internacionalització".


 

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsEleccions Parlament Catalunya 2021ERCGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut