El nou pla de lluita contra el frau manté els principals eixos de l'anterior, però n'afegeix de nous (ATC)

El govern prepara una rebaixa d'un punt de l'IRPF per a 3 de cada 4 contribuents

A tall d'exemple, una persona amb ingressos de 24.900 euros se n'estalviaria 125 en la declaració de la renda

Actualitzat

El govern de Pere Aragonès està preparant una rebaixa de l'IRPF a les rendes més baixes. 

La proposta passaria per retallar un punt, fins al 9,5%, el primer tram de tributació de l'escala autonòmica, tal com ha avançat el diari La Vanguardia. Això beneficiaria 3 de cada 4 contribuents, tots aquells amb rendes de menys de 33.000 euros l'any.

És una mesura que estaria inclosa en la llei d'acompanyament dels pressupostos i està condicionada al fet que el govern trobi els suports parlamentaris suficients per tirar endavant els comptes de l'any que ve. 

La intenció és que la rebaixa entri en vigor amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener del 2024

Per a la resta de contribuents, els que cobren més de 33.000 euros, la mesura no tindria cap impacte. 


Poc estalvi en termes absoluts

L'IRPF té dues escales: una d'estatal, que grava en 50% dels ingressos, amb uns tipus que són iguals per al conjunt d'Espanya (del 9,5%) i que marca el govern estatal. 

L'altra escala és l'autonòmica, que grava sobre l'altre 50% amb uns trams que defineix cada autonomia. És en aquesta escala que la Generalitat vol rebaixar el primer tram d'ingressos, que va fins als 33.000 euros de base imposable. Si la base imposable és de 33.000, vol dir que els ingressos totals d'aquesta persona estan lleugerament per sobre.  

Posem-hi un exemple pràctic. Un contribuent amb ingressos de 24.900 euros se n'estalviaria 125 en la declaració de la renda, segons un càlcul fet per La Vanguardia.

Com s'arriba a aquesta xifra? Aquest contribuent tributarà la meitat d'aquests ingressos a un 9,5% per l'escala estatal --això no varia, ja era així-- i a un 9,5% per l'escala autonòmica, que ara està en el 10,5%, tal com havia determinat la Generalitat. 

No es tracta, doncs, d'un gran estalvi en termes absoluts. Però, amb la rebaixa, els catalans amb menor renda ja no seran, com fins ara, els que paguin més d'entre les autonomies que estan incloses al règim comú, que són totes a excepció del País Basc i Navarra. 

 

ARXIVAT A:
IRPF
Anar al contingut