Un Mosso d'Esquadra revisa documentació d'un cas criminal
La banda criminal estava formada per persones amb vincles familiars o professionals (Mossos)

Detenen un pèrit per provocar sinistres i defraudar 250.000 euros a asseguradores

Els Mossos el situen al capdavant d'un grup criminal, establert al Vallès Oriental, que llogava locals, hi causava danys i reclamava indemnitzacions

Un pèrit estava al capdavant d'un grup criminal establert al Vallès Oriental que, segons els Mossos d'Esquadra, va defraudar companyies asseguradores per un valor de més de 250.000 euros. Aprofitant el coneixement que tenia del sector, el suposat líder de la banda contractava assegurances en diferents companyies per a un sol local i hi provocava un sinistre. Llavors, reclamava diverses indemnitzacions pel mateix fet.

Hi hauria 19 empreses afectades pel modus operandi del grup criminal, que va arribar a contractar 39 pòlisses.

Els Mossos donen la trama per desarticulada. La investigació policial va durar un any i va culminar dilluns passat amb set persones detingudes i dues més de denunciades com a presumptes integrants de la banda. Els investigadors consideren acreditat que el grup estava format per persones amb vincles familiars o professionals.  


El modus operandi del grup criminal

La banda va contractar 39 assegurances de la llar per a quatre adreces diferents, corresponents a domicilis i locals situats a Canovelles, Lliçà d'Amunt, Parets del Vallès i Santa Eulàlia de Ronçana. És a dir, una sola llar tenia al voltant de cinc pòlisses que cobrien el mateix risc. A continuació, provocaven els danys i comunicaven el sinistre a les companyies, de manera que cobraven diferents indemnitzacions pel mateix fet.

Per exemple, van llogar un local a Lliçà d'Amunt i, al cap de dos mesos, ja l'havien assegurat a través de nou companyies diferents. Totes les pòlisses, però, constaven a nom d'una sola persona vinculada a la trama. Vuit mesos després, es va inundar el local, i se'n va fer malbé el parquet.

Normalment, el líder del grup atenia els pèrits que anaven a veure els desperfectes i els deia que preferia reparar-los amb professionals de la seva confiança, i per tant sol·licitava una indemnització i no la reparació. Les factures que aportava, doncs, les feien professionals vinculats a la trama.

Finalment, les asseguradores entenien que els danys havien estat reparats i ingressaven les quanties corresponents. Pels "sinistres" declarats fraudulentament a Lliçà, el grup va ingressar prop de 35.000 euros.

Aquesta dinàmica es va anar repetint en altres locals llogats a Canovelles, Parets del Vallès, i en un habitatge a Santa Eulàlia de Ronçana. En conjunt, va defraudar prop de 250.000 euros.

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
Anar al contingut