Bovera ja va recuperar l'antic forn de pa per lluitar contra el despoblament i ara es planteja fer el mateix amb la botiga de queviures (3Cat)
Catalunya al dia

Comerços públics contra el despoblament: Bovera vol municipalitzar la botiga de queviures

L'Ajuntament segueix el camí que ja va iniciar amb altres serveis que considera bàsics per mantenir la seva població

Enllaç a altres textos de l'autor

Júlia Albacar

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida.

Un dels problemes derivats del despoblament és la pèrdua de serveis als pobles més petits. Això és el que vol evitar l'Ajuntament de Bovera, a les Garrigues, que està estudiant posar en marxa una botiga de queviures municipal.

El consistori ja ha municipalitzat altres establiments de la població. Actualment, gestiona el forn de pa i el casal municipal, i ara està treballant per reobrir aquest altre comerç de proximitat, que va tancar ara fa un any. Tot plegat, serveis essencials perquè la gent es pugui quedar al poble, segons explica el seu alcalde, Óscar Acero.

"Si la gent té els mateixos preus al poble que a la capital, evitarà marxar del poble. Hem fet estudis i, amb la població que tenim, creiem que una botiga pot funcionar."

Bovera no arriba als 300 habitants, però gràcies a aquesta fórmula han aconseguit mantenir alguns serveis que, en altres pobles veïns, s'han perdut.

 

Un traspàs complex

L'alcalde de Bovera reconeix que municipalitzar comerços i serveis com aquests no és senzill; cal molta burocràcia i això és difícil per als pobles més petits. Per gestionar el servei, el que fa l'Ajuntament és comprar-lo i, després, licita un concurs públic a un preu baix per facilitar que s'hi presentin ofertes.

És el que van fer, per exemple, amb el forn de pa.

"El forn era una cooperativa de consum, feia 30 anys que havia tancat i vam proposar a tots els socis que el cedissin a l'Ajuntament perquè el podíem posar en marxa. I així ha estat."

Pel que fa a la botiga de queviures, esperen posar-la en marxa d'aquí quatre o cinc mesos aproximadament.


Altres ajuntaments al rescat

El de Bovera no és l'únic cas de municipi petit on ha calgut l'impuls de l'Ajuntament per mantenir viu el seu comerç. A Castellolí, un poble de l'Anoia amb poc més de 600 habitants, hi ha diversos bars i restaurants, però, en canvi, no tenen cap comerç.

El seu alcalde, Joan Serra, explica que és molt important tenir una botiga al poble perquè això "permet que molta gent pugui comprar productes de proximitat i, al mateix temps, es pugui ajudar els petits productors de la zona".

Per això, des de l'Ajuntament s'han compromès a obrir una botiga de queviures aquesta mateixa legislatura, ja sigui cedint un espai i permetent que el porti una petita empresa o un emprenedor, o bé fent que sigui el mateix Ajuntament qui el gestioni amb treballadors municipals.

Un exemple ja més consolidat el trobem a Espolla, a l'Alt Empordà. Allà, l'any 2022 els responsables de la botiga van decidir plegar i va ser l'impuls municipal el que va impedir que la població es quedés sense aquest servei: a través d'una licitació, es va adjudicar una llicència a una sala pública, La Coromina, per poder-la fer servir com a establiment comercial. Des de la tardor passada, és una veïna del poble qui porta el negoci.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaComerçDespoblament
Anar al contingut