Imatge de dos mossos posant un detingut dins d'un cotxe policial
Cinc homes han estat detingutss i tres més estan denunciats penalment o pendent de ser arrestats (Mossos)
Barcelona

Cau una banda que suplantava identitats per fer estafes contractant assegurances

El grup criminal utilitzava les dades personals i bancàries de les víctimes per contractar assegurances mèdiques, de vida i de vehicles

RedaccióActualitzat

Cop a una banda que la policia vincula a diverses estafes en la contractació d'assegurances. Els Mossos han detingut cinc persones que formarien part d'un grup criminal dedicat a suplantar identitats per fer estafes en la contractació d'assegurances mèdiques, de vida i de vehicles. Utilitzaven les dades personals o dels comptes bancaris de les seves víctimes per formalitzar els contractes, sense el consentiment dels titulars.

El grup criminal estava format per vuit homes, cinc dels quals han estat detinguts acusats dels delictes de pertinença a grup criminal, usurpació d'estat civil i estafa. Els altres tres estan denunciats penalment o amb ordres de detenció.

Les investigacions es van iniciar a mitjans del mes de juliol del 2023 quan els Mossos van rebre una primera denúncia d'un home que explicava que algú havia fet servir les seves dades per donar d'alta les assegurances de dos vehicles sense el seu consentiment. La policia va comprovar que els dos vehicles, que no eren del demandant, estaven a la venda en una aplicació de compravenda i que els delinqüents també havien subscrit a nom de la víctima una assegurança de vida per valor de 40.000 euros.

Més tard, l'home també va denunciar que algú havia suplantat la seva identitat a la companyia d'assegurances on sí que tenia contractat el seu vehicle personal per subscriure les pòlisses d'una assegurança mèdica i de dos vehicles més.


Set víctimes a qui havien robat la identitat o les dades bancàries

Arran de les investigacions, els agents van constatar que hi havia un total de sis persones més que havien estat víctimes de fets similars. Els havien suplantat la identitat per contractar assegurances de vehicles o les dades bancàries per domiciliar rebuts d'altres assegurances fraudulentes. En alguna ocasió també els canviaven les claus d'accés de les assegurances legítimes que aquestes persones tenien al seu nom.

En total, el grup criminal havia assegurat fins a 13 vehicles propis, de coneguts o en compravenda, i el modus operandi que feien servir era contractar assegurances a nom de terceres persones amb la finalitat d'obtenir pòlisses facilitades per les companyies abans que el titular del compte se n'adonés i tornés el rebut. D'aquesta manera podien circular amb els vehicles tenint en vigor, teòricament, l'assegurança obligatòria.

A alguns d'aquests vehicles que havien comprat per posteriorment tornar a vendre'ls, tampoc els feien canvi de nom abans de la venda.

Els cinc detinguts, que ja han passat a disposició judicial, acumulen un total d'onze antecedents com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, usurpació d'estat civil i estafa. Un altre membre del grup criminal, un home de 22 anys, està pendent de detenció pels mateixos fets, i dos homes més, de 24 i 59 anys, han estat denunciats penalment com a coautors.

 

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut